SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SVING - MACKA

Ići dole

SVING - MACKA Empty SVING - MACKA

Počalji  Administrator Pet Apr 08, 2011 12:43 am

SVING - MACKA 8d4a287f4bPoreklo
Mačke bez krzna nekada su se gajile u Kini i Češkoj, i bile poznate čak i meksičkim Indijancima. Krajem 60-ih godina prošlog veka, jedna kanadska domaća mačka donela je na svet mače bez krzna koje su vlasnici odneli u laboratoriju na ispitivanje. Utvrđeno je da se radi o prirodnoj mutaciji, usledio je odabir nekoliko sličnih mačaka i – nova vrsta je rođena! Na generalnoj skupštini FIF-e, još jedna mlada vrsta – donska sfinga – priznata je kao rasa, ali joj nije dozvoljeno ukrštanje. Ovo nije samo mačka gole kože, već rasa s potpunim ili delimičnim odsustvom dlake.

Odlike
Sfinga je mačka srednje veličine i ima teške, ali srazmerne kosti. Telo joj je jako i mišićavo, s gracioznim nogama srednje dužine. Na okruglim šapama su debeli jastučići i izraženi zglobovi. Glava joj je izdužena i krase je izražene jagodice i čelo, Nos joj je ravan, uši velike i široke, a oči bademamaste. Dug, tanak i savitljiv rep joj se sužava prema kraju. Sfinge su izuzetno skladne: prati ih glas najgracioznijih stvorenja u prirodi, a odsustvo dlake samo pojačava ovaj utisak. Njeni pokreti primereni su jednoj kraljici. Koža joj je nabrana, veoma topla, glatka i meka, nalik antilopinoj. Krzno praktično nema, a tamo gde ga ima veoma je kratko (do dva milimetra). Odsustvo dlaka mnogo znači njihovim vlasnicima, ali zbog toga mačka ima problem jer ne postoji mogućnost da apsorbuje telesna ulja. Zbog toga mora redovno da se kupa inače će neprijatno mirisati. Dok je mačka mala, ima dlake, ali tokom rasta one nestanu. Krzno je najprisutnije na šapama, ušima, glavi i repu, dok se na ostalim delovima tela gotovo i ne primećuje. Koža joj je ponekad naborana oko vrata, iza ušiju i oko njuške. Ovo su mačke bez brkova, a ako oni postoje, slabi su i kratki.

Karakter
Pošto je ostala uskraćena za krznenu zaštitu, sfinga će se zavlačiti pod pokrivač, ili tražiti toplotu na drugom mestu jer ne podnosi hladnoću. Telesna temperatura ovih maca je oko 42 stepena. Neće biti bolešljiva ako se ne izlaže niskim temperaturama, ali ako ih šetate kad je hladno, ne zaboravite da ih obučete.
Svojim nestvarnim izgledom i izuzetnim karakterom sfinga osvaja svakoga i postaje sve popularnija rasa. Nije ni čudo: ova mačka je dostojanstvena, uravnoteženog karaktera, privržena i ima najkvalitetnije mačje osobine. Prisustvo ove rase u kući predstavlja pravo zadovoljstvo. Sfinga je zabavna, razigrana i nije agresivna. Voli da bude u centru pažnje i prede „svoju pesmu.“ Radoznala je, prihvata nove ljude i voli decu. Inteligentna je i oseća raspoloženje ili neraspoloženje svog vlasnika. Rado će vam praviti društvo, ali će se povući ako oseti loše emocije.
Sfinge nisu izbirljive kad je reč o hrani i zadovoljavaju se ostacima s ljudske trpeze. Svoju neverovatnu energiju prenose i na vlasnike pa se veruje da lekovito i pozitivno deluju na sve u svom okruženju.

Zaštita
Ukoliko sfingu „puštate“ na sunce, činite to samo u popodnevnim satima, ali ne zaboravite da je namažete kremom s najvišim zaštitnim faktorom, pošto ova maca i te kako potamni!

Kupanje
U zavisnosti da li je „flok“ (s retkim dlakama) ili „gummy“ (bez ijedne dlačice), svoju ljubimicu kupajte jednom mesečno ili svaki treći dan. Koristite dečji šampon ili blagi gel za tuširanje sa glicerinom i medom. Posle kupanja, sfinga se neće buniti ako je namažete kremom ili mlekom za telo.

IZVOR TEKSTA:Casopis Novosti ZOV
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu