SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

BRITANSKA KRATKODLAKA MAČKA

Ići dole

BRITANSKA KRATKODLAKA MAČKA Empty BRITANSKA KRATKODLAKA MAČKA

Počalji  Administrator Čet Apr 07, 2011 7:22 am


BRITANSKA KRATKODLAKA MAČKA 9afc6a8d7f

Prvi primerci britanskih kratkodlakih mačaka pojavili su se na felinološkoj izložbi u Londonu 1871. godine. Vlasniku ovih mačaka Harisonu Veiru, koji se može smatrati osnivačem rase, kao osnova za selekciju poslužile su obične ulične mačke, snažne muskulature i zaobljenih linija.
Ipak, pravi uzgoj ove rase počinje tek posle II svetskog rata, kad je britanka ukrštena sa persijanerima koji su joj predstavljali veliku konkurenciju na izložbama. To ukrštanje omogućilo je da britanska kratkodlaka mačka razvije svoje glavne odlike, da joj dlaka postane gušća i bogatija, a glava i telo dobiju zaobljen oblik, tipičan za ovu rasu.

PLOD UKRŠTANJA
Učešće persijanera u uzgoju britanskih kratkodlakih mačaka, kako bi se dobile nove boje i učvrstile neke morfološke odlike, kao što su karakteristične obline i puni obrazi, bilo je dozvoljeno tokom nekoliko decenija. Ali, danas to više nije slučaj, a parenje je dozvoljeno samo sa britanskim kratkodlakim ili britanskim dugodlakim mačkama.
Prvi primerci ove rase, sa izuzetno lepom sivoplavom dlakom, bili su veoma slični kartuzijskim mačkama. Zbog toga je bilo dozvoljeno ukrštanje između ove dve rase, a u izvesnom periodu Međunarodna felinološka federacija je čak odlučila da objedini njihove standarde. Međutim, pošto ova ukrštanja nisu dala zadovoljavajuće rezultate, doneta je odluka da se rase definitivno razdvoje, a prvi zvaničan standard za britanske kratkodlake mačke usvojen je 1977. godine.
Britanka ima sve odlike klasičnih domaćih mačaka koje su vekovima navikle da žive uz čoveka. Ova mačka odgovara svim tipovima ličnosti, jer je po prirodi prilično nezavisna i ne zahteva neku posebnu negu. Često je srećemo kod starijih osoba koje žive same, ali je isto tako idealan saputnik dece, adolescenata i odraslih. Obično se dobro slaže sa psima, ali ne podnosi prisustvo pripadnika sopstvene vrste, i nikako je ne treba držati zajedno sa pticama i glodarima koji u njoj bude lovačke instinkte.
Ova mačka mnogo ceni svoju nezavisnost, ali to ne isključuje mogućnost da postane veoma privržena članovima porodice u kojoj živi. Mada nikada nije nametljiva i dosadna, a ponekad čak deluje nezainteresovano, zna da bude veoma umiljata i da traži od vlasnika da je pomiluje, ali samo kad je ona za to raspoložena. Veoma je radoznala i sa interesovanjem učestvuje u svim kućnim aktivnostima.

SKROMNI PROHTEVI
Britanska kratkodlaka mačka voli velike prostore kao što su vrtovi, ali se zadovoljava i boravkom na balkonu ili terasi. Zahvaljujući svojim fizičkim osobinama i gustoj dlaci, lako se prilagođava svim klimatskim uslovima. Ne plaši se hladnoće, ali voli da spava na nekom toplom i zaklonjenom mestu.
Ovu mačku treba vaspitavati sa ljubavlju i strpljenjem. Da bismo je naučili da odgovori na određene zahteve, u početku treba da je nagradimo komadićem mesa ili sira, svaki put kad uradi ono što od nje tražimo, kad obavi svoje potrebe u posudi sa posipom ili se odazove na poziv. Da bismo je sprečili da radi ono što ne treba, dovoljno je da podignemo glas i odlučno izgovorimo “ne”. To je inteligentna mačka, koja odmah shvati da je preterala. Veoma voli da je mazimo, ali je nikada ne treba primoravati, nego sačekati trenutak kad nam se spontano približi.
Nema neke posebne prohteve u pogledu ishrane, pa joj možemo davati i gotovu i svežu hranu. Uglavnom se preporučuje upotreba gotovih proizvoda, kao što su keks ili hrana u konzervama, jer oni garantuju kompletnu i izbalansiranu ishranu. Ako ne koristimo gotovu hranu, možemo joj davati belo i crveno meso, ribu, baren pirinač, posne sireve i kuvano povrće, pošto smo se prethodno konsultovali s veterinarom u pogledu količine i načina pripreme, koji su različiti, zavisno od uzrasta i težine životinje. Treba, međutim, voditi računa o količini hrane, jer je ova mačka sklona gojaznosti, naročito ako živi isključivo u stanu i nema dovoljno mogućnosti za kretanje. Ovo je snažna i otporna mačka koja ne zahteva posebnu negu, osim u pogledu dlake koja je gusta i zbijena, pa je treba često četkati, naročito u sezoni linjanja.

IZVOR TEKSTA: Casopis Novosti ZOV
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 51
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu