SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SIJAMSKA MAČKA

Ići dole

SIJAMSKA MAČKA Empty SIJAMSKA MAČKA

Počalji  Administrator Pon Jun 20, 2011 10:37 pm

SIJAMSKA MAČKA 81f20c2a97

Sijamska mačka

Elegantna i graciozna, izduženog tela i trouglaste glave, sijamska mačka je oličenje orijentalne lepote, a njen lik je još od davnina bio prisutan u predanjima njene postojbine, Sijama.
Kažu da je sve do 1927. godine, tokom ceremonije krunisanja, ova mačka simbolično predstavljala dušu sijamskog kralja i imala veoma značajnu ulogu u drevnom kraljevstvu koje danas nazivamo Tajland.

Legenda
Prema predanju, sijamki je bio poveren veoma važan zadatak: da bude čuvar hramova i kraljevskih palata gde su bile skrivene svete posude i dragoceni predmeti. Da bi ozbiljno obavila ovu misiju, sijamka nije skidala pogled sa ovih predmeta i toliko se predano posvetila svom zadatku da je, na kraju, postala razroka. Niko ne zna šta je u ovim pričama izmišljeno, a šta istinito, ali sasvim je izvesno da sijamka ima u sebi nešto posebno i neuhvatljivo, fascinantno.
Prvi standard za sijamku sastavljen je 1889. godine u Velikoj Britaniji. Kasnije su se pojavili i ostali, izdati u drugim zemljama. U njima je sijamka predstavljena kao mačka atletske građe i izduženih linija. Vitka i mišićava, ona na skladan način objedinjuje fini skletet sa gipkom i čvrstom muskulaturom. Izduženu liniju tela sa dugačkim nogama još više ističe dugačak i tanak rep. Glava je poput izduženog trougla čije su konture naglašene oblikom velikih ušiju, širokih u osnovi, i položajem očiju koje su nagnute prema nosu.
Kod sijamke, po pravilu, sve treba da je u ravnoteži, a opšti sklad ne sme biti narušen ni najmanjim odstupanjem u građi. Dozvoljene su tri vrste profila: sasvim ravan, blago ispupčen i onaj sastavljen iz dve ravni, kod koga se ravan čela bez pregiba nadovezuje na ravan nosa. S prednje strane, glava je srednje veličine, trouglasta i izdužena. Obrazi su ravni, ali kod odraslih mužjaka mogu da budu i puni. Nos je spreda širok i savršeno se uklapa u trouglastu liniju glave. Iz profila je dugačak i prav. Brada je čvrsta, u liniji sa vrhom nosa, a vilice su srednje veličine.
Oči boje safira, koje su nešto najprivlačnije na ovoj mački, treba da su što intenzivnije plave, srednje veličine i orijentalnog tipa. Bademastog oblika, lepo razmaknute i nagnute prema nosu, one su u savršenom skladu sa trouglastim oblikom glave. Uši su velike, u osnovi široke i oblikom se uklapaju u trouglastu liniju glave. Dugačak, tanak i elegantan vrat omogućuje da glava bude odvojena od ramena što takođe doprinosi gracioznosti sijamske mačke.

Odlike
Vitka i elegantna, ova mačka ima telo orijentalnog tipa i srednje veličine, što se može sažeti u tri reči: dugačko, valjkasto i čvrsto. Ramena su iste širine kao i bokovi. U standardu sijamke stalno se provlače dva pojma, vitak i dugačak, što važi i za tanak i zašiljen rep koji je u savršenom skladu sa dužinom tela i nogu. Noge su takođe tanke i dugačke, finih kostiju i čvrste muskulature, u skladu sa dužinom tela.
Prekrivena veoma kratkom, zbijenom, svilenkastom i sjajnom dlakom, čvrsto priljubljenom uz telo, sijamka ne skriva nijedan detalj u svojoj građi. Kad je reč o boji, ova mačka je colourpoint, sa tamnim obeležjima na licu, ušima, šapama i repu, a karakteristična tamna maska znatno doprinosi njenom tajanstvenom izgledu. Fantomska obeležja smatraju se nepoželjnim, ali se tolerišu kod tabby primeraka.
Smatra se da sijamka tek u trećem ili četvrtom mesecu dobija definitivnu boju dlake. Isprva su mačići potpuno beli, oko jedanaestog dana na rubovima ušiju i na nosu pojavljuje se braon boja, sedamnaestog dana tamnobraon boja prekriva ceo nos, a na repu se takođe pojavljuju tamnije nijanse. Sa mesec dana, maska na licu postaje tamnija i dopire do očiju, a rep je potpuno obojen, mada još zadržava svetliju nijansu. U uzrastu od mesec i po, sijamkine uši su gotovo potpuno obojene, a pigmentacija nosa je praktično crna. Sa dva i po meseca rep je još tamniji, a sa četiri mačići dobijaju konačnu boju, maska je potpuno formirana, uši i rep su lepo obojeni, a pigmentacija dostiže crne nijanse.
Kod nekih mačića, već u uzrastu od dva do tri meseca primećuju se tamnije nijanse, da bi im dlaka posle toga opet postala svetlija i s godinama brže ili sporije počela da tamni, zavisno od genetskih faktora. Dozvoljene su sledeće boje kod sijamki: colourpoint, tabby, kornjačevina, crna, čokoladna, plava, lila, riđa, krem i bela. Standard ne prihvata bele mačke sa raznobojnim očima, kao ni cimetaste, srnaste, srebrnaste i bikolor primerke. Na izložbama nema mesta za sijamke neprihvatljivih boja. Takođe nisu dozvoljene tamne mrlje na stomaku i bokovima, kao ni fantomske oznake, mada se one tolerišu kod mladih tabby primeraka. Nije poželjno ni prisustvo belih dlaka u colourpointu. Naočari, to jest, slabo pigmentisane zone oko očiju, takođe spadaju u diskvalifikacionu manu.

Nega
Sijamka treba da bude vitka, ali ne i mršava, i zbog toga je veoma važno kako je hranimo. Smatra se da u proseku treba da jede 16 puta dnevno, mada neki nutricionisti preporučuju i 28 obroka. To znači da činijica sa hranom uvek treba da joj bude dostupna. Možemo joj davati keks za mačke, koji sadrži sve potrebne sastojke, a pri tom doprinosi i čišćenju zuba koji su kod ove rase skloni kvarenju, ali joj možemo ponuditi i hranu iz konzerve.
Jedini problem je kako hranu satima održati u dobrom stanju i odbraniti od muva i drugih insekata koji bi mogli da je zaraze. Dovoljno je u neposrednoj blizini činije ostaviti komad upijajućeg papira natopljenog sirćetom, pa da se u blizini ne pojave nijedna muva ili komarac. Tako će sijamka, kad god joj se prohte, bezbedno uzimati hranu, a da pri tom ne mora mnogo da vodi računa o svojoj liniji. Gojaznost je, naime, prilično retka pojava kod ove rase, što je samo još jedna od njenih prednosti.
Slaba tačka sijamki su zubi i zato je redovno treba voditi na pregled kod veterinara. Isto tako, veoma je slabašna u vreme predviđeno za prve vakcine, pa treba da napuni tri meseca i da bude teška najmanje 1,3 kg kako bi mogla da podnese apsolutno neophodnu vakcinu protiv leukoze. Osim toga, nema nikakvih drugih problema i može da dostigne rekordnu starost od 18-24 godine.
Velika prednost sijamke je lako održavanje. Dovoljno je da joj povremeno dobro iščetkamo dlaku, a zatim je istrljamo komadom jelenske kože da bi dobila sjaj. Ove mačke rado dozvoljavaju da ih timarimo jer uživaju u svakom kontaktu s vlasnikom.


Narav
Sijamka važi za živahnu, brbljivu i hiperaktivnu mačku koja se vere svuda po kući, i cepa zavese i presvlake, što u prvom trenutku može da obeshrabri budućeg vlasnika. Međutim, iskustva većine odgajivača sijamki govore sasvim suprotno, da se ova mačka lako prilagođava mirnom porodičnom životu, veoma je privržena vlasniku i u stanju je da satima sedi uz njega.

IZVOR TEKSTA:ZOV
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu