SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ZLATNA RIBICA (CRVENKAPA)

Ići dole

ZLATNA RIBICA (CRVENKAPA) Empty ZLATNA RIBICA (CRVENKAPA)

Počalji  Administrator Čet Apr 07, 2011 8:20 pm

ZLATNA RIBICA (CRVENKAPA) Fcdf48303b

Popularne zlatne ribice su odličan primer neograničenih mogućnosti selekcije i ukrštanja radi dobijanja različitih varijeteta. Sa ovom ribicom je započela prvobitna akvaristika. Ove ribice su u početku držane u vrtnim bazenima, ali i u sudovima od drveta i kasnije stakla, nalik današnjim akvarijumima. Zlatne ribice su vrlo pogodni stanovnici akvarijuma za dečju akvaristiku. One su krupne, jarkih boja, lepih peraja i privlače pažnju. Pošto su vrlo raznolike u bojama, šarama i oblicima, deca ih lako mogu razlikovati i svakoj mogu dati svoje ime. Postoji puno varijeteta zlatnih ribica a jedan od njih je - crvenkapa.
To je ribica sjajno bele boje tela sa izrazito crvenim naborom na glavi, u vidu kapice. Spada u varijetet poznat kao orande, koji su jedan od najbrojnijih varijeteta zlatnih ribica. Orande su vrlo kratkog tela, jajastog oblika sa kratkim četvorodelnim repnim perajem. Često je mešaju sa lavljom glavom zbog nabora na glavi.
Crvenkapi u startu treba obezbediti veliki akvarijum i to minimalno 100 litara, uz verovatnoću da će joj kasnije trebati i veći. Orande mogu da narastu i do 38 cm. Međutim, uobičajen rast im je oko 18 cm, što važi i za crvenkape. Držati ove ribice u kuglama i teglama pravo je mučenje za njih i to treba izbeći. Na žalost, zbog svog lepog izgleda, crvenkape se često prodaju kao poklon najmlađim akvaristima i do njih obično stižu u neadekvatnom smeštaju, u vidu kugli.
Ove ribice dobijaju karakterističnu crvenu kapicu pri uzrastu od oko 3 do 4 meseca. Tada tkivo na glavi počinje debljati i rasti. Kapica je potpuno formirana na jedinkama starosti od jedne do dve godine. U akvarijumu treba obezbediti dobar kvalitet vode, i onemogućiti bakterijske i gljivične infekcije, kojima je podložna crvena kapica. Voda treba da je bogata kiseonikom, a filtracija intenzivna.
Ne odgovara im velika oscilacija temperatura i previše hladna voda. Najniža temperatura vode za ove ribice je 18 stepeni C. Ipak, odgovara im uobičajena temperatura za većinu ribica, u opsegu 22 – 24 stepena C. Ova činjenica ih ne preporučuje za vrtne bazene, osim u izuzetno toplom periodu godine.
Iako svaštojedi, kao i ostale zlatne ribice, treba im obezbediti raznovrsnu ishranu. To može biti uobičajena suva hrana u vidu listića, granula, suvog tubifeksa, dafnije, sušenih komaraca. Pošto vole da čupkaju akvarijumske biljke, treba im ponuditi plivajuće bilje u vidu ričije ili vodene sočivice.
Razmnožavaju se kao i ostale zlatne ribice. Mužjaci u doba mresta dobijaju sitne bele tačkice na škrgama, koje su teško uočljive. Ženka postaje okruglija, a razlike u polovima nije lako odrediti pre mresta. Obično su ženke veće, a mužjaci manji sa raskošnijim perajima.
Crvenkapa je vrlo društvena ribica i možete je držati sa sličnim varijetetima zlatnih ribica, kojima pogoduje malo toplija voda.


IZVOR TEKSTA:Casopis Novisti ZOV
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu