SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Polne razlike ribica

Ići dole

Polne razlike ribica Empty Polne razlike ribica

Počalji  Administrator Ned Dec 11, 2011 6:58 am

Polne razlike ribica 95891127
Prilikom nabavke ribica, svakom početniku nameće se pitanje kako da razlikuju mužjaka i ženku. Odgovor nije uvek jednostavan. Kad je reč o spoljašnjim parametrima, a oni su akvaristi jedini indikatori, može se izvršiti sledeća gruba podela polnog dimorfizma kod odraslih riba:
1. vrlo uočljiv - upadljiv,
2. relativno lako uočljiv (u zavisnosti od oka posmatrača, iskustva akvariste i starosti riba),
3. teško uočljiv ali evidentan i
4. neuočljiv.
Prvoj grupi pripadaju neke živorotke, na primer gupiji, mačonosci i velifere, zatim kili-ribice, divlje forme kolisa, borci... Mužjaci su živih boja (često veoma raznobojni), sa razvijenijim perajima, dok su ženke neupadljive, monotonih, kamuflažnih boja. Ako nema naročite razlike u boji, onda mužjaci imaju neku istaknutu polnu karakteristiku, recimo mač na repnom peraju (Xiphophorus helleri), ogromno leđno peraje (Mollienesia velifera) ili čekinje na njuškici (somovi iz roda Ancistrus).

Kod živorotki je, naravno, gonopodijum (podrepno peraje preobraženo u špic) uvek siguran znak muškosti. Da bismo ga uočili kod vrsta gde nema značajne razlike u boji polova potrebno je iskustvo. Zbog toga platike (Xiphophorus maculatus/variatus) ili molije (Mollienesia sphenops) svrstavamo u drugu grupu. Njima se pridružuju i trihogasteri (kod kojih mužjaci uvek imaju duže leđno peraje), ali i veliki broj američkih cihlida i mrenica kod kojih mužjaci imaju za nijansu upadljivije boje (recimo Barbus tetrazona i Barbus oligolepis).

Kod zebrica i razbora samo oštro, iskusno oko može da ustanovi razliku u boji među polovima. Dok su mužjaci redovno vitki, ženke su obično punačke. Isti `problem` sa stomacima imaju i ženke nekih haracina (serpe, crne tetre, neonke), ali akvarista može da ima poteškoće u otkrivanju pola kod mladih riba, koje izgledaju gotovo identično. To su izrazite jatne ribe, pa ih i treba kupovati najmanje 5-6 odjednom. Sve ove ribice pripadaju ogromnom carstvu treće grupe.
Najpoznatiji predstavnici četvrte grupe su skalari. Ni najveći odgajivači ovih amazonskih cihlida nisu uspeli da definišu po čemu to sa sigurnošću (osim za vreme mresta, po genitalnoj papili) možemo razlikovati ženke od mužjaka. Jedni kažu da su, na primer, veće ribe u jatu iste generacije uglavnom mužjaci, mada, kao što ima kržljavih mužjaka, tako ima i ženki 'sumo-rvača'. Jedno je sigurno: u jatu juvenilnih primeraka skalara (kad dostignu takozvanu prodajnu veličinu od oko 3-4 cm) nemoguće je razlikovati pol, čak ni po veličini! I kasnije, kad se ribice udvostruče, mnoge pretpostavke teško drže vodu i donose iznenađenja. Polno zrele ženke postaju punije u predelu trbuha usled sazrevanja ikre, a prilikom mresta, njihova genitalna papila postaje šira i duža. Ova pojava je manje-više karakteristična za sve cihlide, ali čak i ovde diskusi prevazilaze naše moći zapažanja. Te kompaktno građene ribe toliko su međusobno slične da polove možemo odrediti jedino po tome koja od njih polaže jajašca, a koja ih oplođuje. Naravno, ako imamo sreće da ih izmrestimo.

Kriju razlike!
Razlike u boji tela i obliku peraja gotovo da ne postoje ni kod nekih afričkih cihlida iz jezera Tanganjike (Altolamprologus, Neolamprologus, Tropheus...), mada su mužjaci najčešće veći, ali oni počinju naglo da rastu tek u pubertetu. Popularni bikolor, njegov bliski rođak frenatus i čikovi poput Botie macracanthus ili, pak, svima poznat algar aimonijer (Gyrinocheilus aymonieri) kriju svoje polne razlike kao zmija noge. Bez obzira na to što se ove ribe još nisu izmrestile u kućnom akvarijumu, akvaristi ih već decenijama gaje kao korisne čistače i izvanredno lepe egzotične samotnjake.

TEKST-Vladimir VUKOVIĆ Casopis ZOV
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu