SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HOLANDSKA PATULJASTA ŽIVINA

Ići dole

 HOLANDSKA PATULJASTA ŽIVINA Empty HOLANDSKA PATULJASTA ŽIVINA

Počalji  Administrator Pet Apr 08, 2011 1:31 am

Petlići raskošnog repa
 HOLANDSKA PATULJASTA ŽIVINA 511a34788c

Orginalno poreklo holandske patuljaste ili pravilnije staro holandske patuljaste živine je nerazjašnjeno, ali se smatra da je to najstarija evropska patuljasta živina pošto je gajena u Holandiji još polovinom 18. veka. U formiranju rase udeo je verovatno imala bantam živina, koju su iz indijskog arhipelaga prvi put doneli u Evropu holandski moreplovci. Prvobitno je gajena na feudima holandskih lordova za proizvodnju jaja jer su patuljaste "Holanđanke" odlične nosilje, bez obzira na njihovu minijaturnost.

Holandska patuljasta kokoš zvanično je priznata kao rasa 1906. godine, a posle drugog svetskog rata izvezena je u Ameriku, a između 1950. i 1960. godine u Englesku i Nemačku.

Holandski "patuljci" su veoma skladna, lepa živina koja zahteva malo prostora, a uz to su solidne nosilje, dobre kvočke, a pilići brzo napreduju i veoma su otporni, te sve to čini da su idealni za ljubitelje patuljaste živine. Odlikuje ih malo telo, prav stav, visoko nošene grudi, niske, plavo-sive noge, prosta kresta od 5 zubaca, bele, jajolike ušne minđuše oblika badema i veoma raskošno perje.

Perje je posebno bogato kod petlića, a naročito je izražen raskošan rep, koji je zatvoren, obao sa izraženim srpovima. Krila su relativno velika i dugačka, a nisu nošena isuviše nisko.

Propisna težina petla je 500 - 550g, a koka 400 - 450g.
Mnoštvo selekcionisanih, prelepih boja perja su razlog više za popularnost staro holandske patuljaste živine. Radi dobijanja novih boja u kasnijem periodu razvoja rase, po određenoj šemi za ukrštanja korišćene su sledeće patuljaste rase: plimutrok, vijandota, suseks, lakenfelder i dr. Najviše ih ima u raznim jarebičastim varijantama boja i to: zlatnoj, srebrnoj, žutoj,plavoj, plavo- srebrnoj i plavo-žutoj, a kod svih ovih boja petlić je različit od koke, što je normalno za svaki tip jarebičaste boje kod živine. Pored navedenih jarebičastih boja odgojeni su i u crveno sedlastoj, beloj, crnoj, žutoj, kukavičijij, plavoj, salmon, kolumbija beloj i žutoj, plavo-žutoj i lavander boji.

IZVOR TEKSTA:Casopis Novosti ZOV
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu