SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HELOSTOMA TEMMINACKI-Gurami koji se ljube' (kissing gourami).

Ići dole

HELOSTOMA TEMMINACKI-Gurami koji se ljube' (kissing gourami). Empty HELOSTOMA TEMMINACKI-Gurami koji se ljube' (kissing gourami).

Počalji  Administrator Ned Jan 08, 2012 12:47 am

HELOSTOMA TEMMINACKI-Gurami koji se ljube' (kissing gourami). Guramiseljube

Čudna osobina ribice sa naučnim nazivom HELOSTOMA TEMMINACKI

Jedne od široko zastupljenih akvarijumskih ribica su i 'gurami koji se ljube' (kissing gourami). Jedno od njihovih imena je i beličasti gurami. Imaju beličasto telo sa bledoroze osnovom i izražene debele usne, koje koriste za 'ljubljenje'. Ova ribica je rasprostranjena u jezeru na Tajlandu, vodama Malajskog poluostrva i vodama Jave.
Nekada je ova ribica ubrajana u familiju Anabantidae, sa ostalim labirintskim ribicama, da bi kasnije bila izdvojena u posebnu familiju Helostomatidae, koja obuhvata samo jedan rod i jednu, i to ovu koju predstavljamo, sa naučnim nazivom Helostoma temmincki.
Ova ribica naraste 15 do 20 centimetara. Odgovara joj voda temperature od 22 do 28 stepeni C, pH vrednosti oko neutralne i to 6.8 do 7.5. Za držanje je potreban veći akvarijum, minimalno 120 do 200 litara, sa bogato zasađenim biljkama. Ove ribice dobile su ime zahvaljući neobičnoj osobini dokazivanja mužjaka. Naime, oni se u blizini ženke uporno guraju usnama na usne, što podseća na ljubljenje, čime pokušavaju da zadive i uzbude ženku. Samo jedan od njih dvojice je bolji i njemu će pripasti ženka. Za razliku od guramija iz familije Anabantidae, 'gurami koji se ljube' ne prave penušasto gnezdo za polaganje jaja, već polažu jako veliki broj jaja (više od 1000 komada), koja plutaju po površini vode.
Posle mresta, roditelje treba udaljiti iz akvarijuma. A evo i zašto: kao roditelji se nisu baš pokazali, pošto jedu čak i svoju ikru. O mladima ne mare, ali ih srećom ignorišu. Izlegloj mlađi, prva hrana može biti infuzorija i dafnija.
Kod ovih ribica 'ljubljenje' nije rezultat privlačnosti, već potreba mužjaka za dokazivanjem pred ženkom, čime pokazuju svoju superiornost. Njihovi 'poljupci' su i grebanje algi sa kamena ili zidova akvarijuma. Zato se se često stiče utisak da ove ribice ljube zidove akvarijuma, a u stvari jedu naslage algi. Takođe, uzimaju i alge sa listova akvarijumskog bilja. Gurami 'koji se ljube' u osnovi su vegetarijanci, mada uzimaju i živu hranu kao što je tubifeks, crvići, komadići gliste.

Dvodihalice
Ove ribice spadaju u grupu labirintovki, odnosno riba dvodihalica koje imaju sposobnost da pomoću posebnog organa (labirinta) udišu i atmosferski vazduh. Kad uzimaju kiseonik iz vazduha izgleda kao da nešto gutaju na površini vode. Zato je bitno da površina vode akvarijuma bude čista i dostupna, kako bi ribe mogle da promole usta iz vode i udišu vazduh.

TEKST-Dr Saša T. ŽIVANOVIĆ
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu