SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kokice – svilene

Ići dole

Kokice – svilene Empty Kokice – svilene

Počalji  Administrator Pon Dec 05, 2011 1:07 am

Kokice – svilene 42dy
Kokice – svilene

Amerikanci pokušavaju da selekcionišu novu rasu patuljaste živine čija je najbitnija odlika veoma ukovrdžano perje. Zanimljivo je da se teži tome da novodobijeni “patuljci”, uz kovrdžavo perje, imaju i niz odlika svilene živine. Zato je baza u ukrštanju obavezno svilena živina, a kombinuju je sa nekom patuljastom živinom kovrdžavog perja. Kao najpogodnija, pokazala se patuljasta kokinkina kovrdžavog perja.
Pri formiranju rase sizle živine, teži se da ona bude patuljasta, bogato ukovrdžanog perja, da zadrži formu svilene živine, da ima modru kožu, plavičastu krestu, peti prst, ćubu i da od patuljastih kokinkina eventualno poprimi dugo perje na nogama. Sve ovo nije lako ukopiti, pa sizle živina nije priznata zvanično ni u Americi. Najviše se odgaja u Kaliforniji, što je i razumljivo jer kovrdžavo perje nije dobar toplotni izolator. Iako se teži tome da sizle živina ima veoma ukovrdžano perje, u ukrštanjima se mora koristiti i živina glatkog perja. Naime, parenjem dve jedinke sa kovrdžavim perjem dobija se genetska kombinacija koja je letalna za jedan broj embriona. Pored toga, perje živine sa kovrdžama često je veoma krto, a ta genetska anomalija je izraženija ako su roditelji imali ukovrdžano perje. Zato je majstorstvo ukomponovati i izabrati meleze koji su međusobno pogodni za dalja ukrštanja da bi dali živinu kakvom je zamišljena sizle. Zato kod ove rase još uvek postoji velika šarolikost u izgledu, te će biti potreban period ozvaničenja rase, makar u Americi. Što se tiče obojenosti perja, pokušava se sa fiksiranjem mnogih boja kakve ima svilena živina. Mada, ima selekcionara koji na sizle živinu ubacuju porcelan, čak i krljuštastu boju sebrighta.
Na osnovu svih odlika koje se tiču sizle živine, evropski ljubitelji rasne živine neće je rado prihvatiti zbog velike neujednačenosti i njenog modernog, pomalo kičastog izgleda. U Americi, međutim, ima sve više ljubitelja sizle živine i ona se kao jedinstven ukras, nalik pernatom, bujnom cvetu, tamo brzo širi i postaje veoma popularna.


Naziv

Ime nove rase izvedeno je kombinacijom slova iz engleskog imena za svilenu živinu – silki i oznake za kovrdžavu živinu – frizlend, a rezultat toga je naziv sizle.

Mešanci

Zbog genetske složenosti pri meleženju svilene i kovrdžave živine mogu se očekivati mešanci kovrdžavog perja, sa crnom kožom i pet prstiju, ali i glatkog perja sa pet prstiju i tamnom kožom, pa sa svilenim ukovrdžanim perjem, sa ćubom i bez nje, sa perjanom bradom ili bez nje.

Tekst iz casopisa ZOV.Nebojša ANTANASIJEVIĆ
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu