SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

TIGRICA (Melopsittacus Undulatus)

Ići dole

TIGRICA (Melopsittacus Undulatus) Empty TIGRICA (Melopsittacus Undulatus)

Počalji  Administrator Pet Apr 08, 2011 11:10 pm

TIGRICA (Melopsittacus Undulatus) 3d871afb25

Tigrica

Prvi primerci talasastog papagaja (Tigrice) su 1840. iz Australije doneti u Englesku. Njegova popularnost među ljubiteljima ptica je rasla geometrijskom progresijom, tako da je u jednom momentu morao da se obustavi uvoz ptica iz Australije zbog očuvanja vrste.
Talasastog papagaja je privi pronašao i opisao Engleski naučnik John Gould, u prvoj polovini pretprošlog veka (1820 - 1830.). Zbog njegovog načina hranjenja dao mu je naziv “travnati papagaj”, ali je zbog izgleda perja, koje podseća na talase ili šare tigra, mnogo poznatiji pod nazivom: “talasati papagaj” ili “tigrica”. Latinski naziv papagaja tigrice je Melopsittacus Undulatus.Nabavka

Pticu treba kupiti direktno od odgajivača, od koga možete dobiti sve potrebne podatke o ptici i stručne savete kako je pravilno držati i negovati.
Za kućnog ljubimca teba uzeti mladu pticu. One se lako prepoznaju po šarama na perju, a posle pet meseci tigrica promeni perje tako da je nemoguće utvrditi da li je ptica stara šest meseci ili šest godina.

Držanje

Idealno je da pernatog kućnog ljubimca držite u dnevnoj sobi ili u prostoriji gde provodite najviše vremena, međutim duvanski dim nije preporučljiv, a promaja – ubija!
Svi bi mi želeli da naš pernati kućni ljubimac nauči da izgovori koju reč – mlade ptice je mnogo lakše naučiti da pričaju od starijih, a treba znati da je posledica “papagajskog govora” potreba papagaja da stupi u komunikaciju sa vama. Zato je poželjna dnevna soba. Pošto su papagaji društvene životinje (žive u jatima), oni pokušavaju da stupe u komunikaciju sa nama tako što imitiraju naš govor, ali ako imate dva ili više papagaja – oni neće “pričati”, jer im je mnogo lakše da međusobno komuniciraju, nego da komuniciraju sa ljudima.

Promaja je veoma opasna za tigrice, i često dovodi do fatalnog ishoda. Imajte u vidu da čak i kretanje toplog vazduha treba smatrati promajom. Najbolji način da utvrdite da li je mesto gde ste stavili vašeg ljubimca na promaji je da u blizini tog mesta (idealno je na dno kaveza koji visi, ali ne u unutrašnjost kaveza) okačite parče konca.

Ishrana

U prirodi (Australija) papagaji tigrice se hrane semenima trava – zato su i dobili naziv “travnati papagaji”.
U praksi teba razlikovati dva osnovna pristupa: ishrana kućnog ljubimca i ishrana papagaja u odgajivačnici – papagaja koji se razmnožavaju.
Ovde ćemo ukratko opisati ishranu papagaja kao kućnog ljubimca.

Osnovna hrana papagaja je seme belog prosa i svetlog semena. Na tržistu postoji širok izbor gotovih mešavina, međutim najbolju mešavinu ćete napraviti ako u 500 gr. kupovne mešavine dodate 250 gr. svetlog semena. Kvalitet zrnaste hrane za tigrice se meri po procentu svetlog semena, ali ono je nešto skuplje, pa ga proizvođači komercijalnih mešavina manje koriste.

Važno: prilikom jela papagaji oljušte seme i pojedu unutrašnjost semena, a ljuske vrlo često, po zakonu gravitacije, padnu u posudu za hranu i stvaraju utisak da u njoj ima hrane. Na žalost, autor ovog teksta zna mnoge primere koji su se tragično završili zato što vlasnici nisu nahranili svog ljubimca, jer su videli da posuda za hranu nije prazna, a u posudi su zapravo bile samo ljuske!

Osim semenske (zrnaste) hrane, vašem ljubimcu treba dati i tzv. zelenu hranu (voće, povrće i trave). Međutim, prilikom davanje zelene hrane treba biti obazriv, jer može da izazove proliv.
Vaš kućni ljubimac moze da “gricne” skoro svo voće i povrće koje se može naći na našim pijacama, ali zbog problema sa varenjem, preporučujemo sledeću kombinaciju: kolut šargarepe zaglavljen između dve žice kaveza. Tigrice obožavaju cveklu (ne onu iz telge, nego presnu, takođe isečenu na kriške i zaglavljenu između dve žice). Omiljena poslastica im je list (ne cvet) maslačka (Taraxacum Officinale), i trava mišjakinja (Stellaria Media). Travu berite sa mesta koja su udaljena od puteva, a ako ne znate kako izgleda mišjakinja – nemojte eksperimentisati. Slobodno vašem ljubimcu dajte samo maslačak od trave. Zelenu hranu treba davati 2 – 3 puta nedeljno.

Mnogi ljubitelji papagaja su, konsultujući raznu literaturu, saznali da papagaju treba davaati kuvano jaje. To jeste tačno, ali to je karakteristika odgaivačkog načina gajenja. Kuvana jaja se daju samo pticama koje su u procesu parenja (hrane mlade ili leže na jajima). Papagajima koji se drže kao kućni ljubimci ne treba davati kuvana jaja, jer ona zahtevaju posebnu tehniku pripreme i vašem ljubimcu mogu samo da štete.

Razlikovanje polova

Polovi se kod talasastih papagaja razlikuju po boji nozdrva. Mužjak ima izrazito plavu boju nozdrva (ili roze kod recesivnih mutacija), a ženka: braon (boja mesa), ili beličasto-plavu.

Boja

Osnovna boja talasastog papagaja je travnato zelena, i od nje su odgajivačkim radom izvedene sve današnje boje. Tigrica je papagaj kod kaga se najviše napredovalo u razvoju “željenih mutacija”, i smatra se da danas ima preko 1000 kombinacija različitih boja i šara. O bojama i pravilima njihovog nasleđivanja biće vise reči u nekom od narednih tekstova.

IZVOR TEKSTA:Pet Magazin
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu