SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

BLYXA JAPONICA

Ići dole

BLYXA JAPONICA Empty BLYXA JAPONICA

Počalji  Administrator Pet Apr 08, 2011 10:53 pm

BLYXA JAPONICA B991e26aa8

BLYXA JAPONICA


Ovo je svetlozelena biljka, koja liči na livadsku travu, sa brojnim uskim listićima, dužine oko 6-7 cm i širine tri milimetra. Od glavne biljke se širi izdancima, koje možete odvojiti i dobiti od nje više jedinki. Ako želite da je brže razmnožite, svaki odvojeni deo posadite u odvojenu saksiju i stavite u akvarijum na neku podlogu, na dubinu oko 12 cm od površine vode.

To je potrebno jer mladim bljkama koje se razvijaju treba obezbediti više svetla. Uz odgovarajuće osvetljenje i hranljivu podlogu bliksa će vrlo brzo dobiti i nove listiće. Pri jakoj svetlosti ova biljka raste kompaktno i nisko (oko 6-7 cm). Boja listova može da varira od svetlozelene do crvenkaste i zavisi od osvetljenja. Biljke koje su posađene na veću dubinu, do kojih dopire slabije svetlo, izdužuju svoje listove, teže višem rastu i traže više svetlosti, pa mogu da dostignu visinu od 10-15 centimetara.

Ova saznanja su korisna prilikom planiranja ovih biljaka za dekoraciju, posebno u većim akvarijumima. Postavljajući bliksu na različite dubine, zasađenu u saksijama koje su maskirane drugim biljkama ili dekoracijom i manipulacijom svetlosti, moguće je dobiti različite forme iste biljke u zajedničkom akvarijumu.

Prirodna staništa ove biljke su vode Indije do Nove Gvineje. Aklimatizovala se i u Italiji.

Za uspešan rast potrebna joj je hranljiva podloga. Pri sadenju treba joj obezbediti prihranu podloge, ili je saditi u manjim saksijama gde će biti pomešani treset, glina i pesak. U pogledu kvaliteta vode, odgovara joj meka voda u kojoj i brže raste. Dnevno osvetljenje treba da traje oko 10 sati.

Deo vode iz akvarijuma treba menjati jednom u tri dana i to oko 1/7 zapremine. Temperatura vode treba da je od 22 do 26 stepeni C. Ako je biljka blizu površine vode, uz jako osvetljenje može i da cveta. Može da cveta i ako je dublje posađena, samo što se cvet neće otvoriti dogod je pod vodom. Slična biljka je i Blyxa auberti, koja je u odnosu na B.japonicu znatno veća i može da naraste oko 40 do 65 centimetara. Na nju podseća i Echinodorus tenellus.


IZVOR TEKSTA:Casopis Novosti ZOV
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu