SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LIMNOPHILA AQUATICA

Ići dole

LIMNOPHILA AQUATICA Empty LIMNOPHILA AQUATICA

Počalji  Administrator Pet Apr 08, 2011 10:20 pm

LIMNOPHILA AQUATICA 5145bd11ec

ŽBUNOVI LIMNOFILE

Ova lepa biljka pogodna je za zadnji plan akvarijuma, gde obrazuje guste, visoke žbunove. Pripada porodici Scrophulariaceae, a svrstana je pod latinskim nazivom Limnophila aquatica. Postojbina ove biljke su vode Indije i Šrilanke.

Limnofili odgovara toplija voda od 24-28 stepeni C. Pri nižim temperaturama, ispod 22 stepena C biljka stagnira, a na još nižim propada. Podjednako dobro raste u mekoj i umereno tvrdoj vodi čija kiselost iznosi 6-8 pH. Da bi lepo napredovala poželjna je promena četvrtine vode bar jednom nedeljno.

Ova biljka zahteva jako osvetljenje od 0,5 W na litar zapremine. U toku dana treba da bude osvetljena 10-14 časova. Limnofila ima veoma nežan korenov sistem, pa je treba pažljivo zasaditi i na površini podloge osigurati krupnijim šljunkom da se ne bi iščupala. Osim toga, dobro je ispod korena dodati malo treseta.

Inače, limnofila se veoma lako razmnožava. Ako stablo odrasle biljke podelite na dva dela, pa isečeni vrh ponovo zasadite, on će vrlo brzo obrazovati svoj korenov sistem. Pri deobi biljku ne treba ostaviti da pliva, jer se njen rast tako usporava i neće se brzo obrazovati koren.

Od matične biljke koja je presečena na dva dela izbice novi bočni izdanci i nastaviće da rastu. Ako je biljka izrazito visoko narasla, možete je podeliti na nekoliko delova, ali tako da na svakom bude bar 4-5 listova. Pritom treba pažljivo postupati, jer su listovi ove biljke veoma nežni.

Pri sađenju biljke odvojena stabla treba saditi na rastojanju od oko 3-4 centimetra. Ova biljka je prirodan filtera, a na njenim listićima se zadržavaju tragovi mehaničke nečistoće. U savremenoj akvaristici, uz dodatak C02, limnofila će mnogo brže napredovati i obrazovaće pravu svetlo-zelenu zavesu na zadnjem planu akvarijuma.

IZVOR TEKSTA:Casopis Novosti ZOV
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu