SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

INDIJSKA PATKA TRKACICA

Ići dole

INDIJSKA PATKA TRKACICA Empty INDIJSKA PATKA TRKACICA

Počalji  Administrator Pet Apr 08, 2011 1:25 am

INDIJSKA PATKA TRKACICA E4a7ab9dc6

Dobra nosilja - loša dadilja
Indijska patka trkačica

Još u prošlom veku gajene su u Evropi patke slične današnjim patkama trkačicama. Pominje se da je još 1878. godine postojala patka po obliku slična pingvinu, koja je došla u Evropu iz istočne Azije, ali je tad gajena samo u zoo vrtovima. Godinu dana kasnije, dolazi iz Indije u Englesku jedna slična patka, samo sitnija. Ova vrsta pataka privukla je veliko interesovanje zbog svog ljupkog i uspravnog hoda i izuzetne pokretljivosti. Oko njenog imena je bilo čestih razmimoilaženja, konačno je "indijska patka trkačica" postao izraz koji se ustalio među odgajivačima.

Izgled
Standard predviđa mere u kojima 1/3 dužine čini vrat, a 2/3 telo. Lep, slobodno zauzet stav predstavlja ideal. Standard zahteva da su bedra i noge vidno ”dugačke”. Ne bi bilo dobro koristiti u odgajanju previsoke, ali ni "preduboke" jedinke.
Treba obratiti pažnju na zadnji deo tela koji igra veliku ulogu. Ako se i teži odgajivanju kratkog zadnjeg dela, ne sme se u tome prenagliti, jer je trkačica poznata kao patka nosilja, a živina koja nosi treba da ima volumen tela (trbuh za nošenje).
Poželjan tanki oblik tela, kao putujuća vinska boca, bez ivica u prelazima, ne može se postići regulisanjem ishrane. Idealna težina za patke trkačice je kod mužjaka 2kg, a kod ženki 1.75kg.
Glava treba da bude suva, što znači bez obraza kao i da lepo prelazi u vrat, a uz to donji deo kljuna treba da bude jedva vidljiv.
Glava i kljun treba da budu jednake dužine tj. da se od vrha kljuna do zadnjeg dela glave pruža jedna linija.

Nosivost
Odlika indijskih pataka trkačica je dobra nosivost, a meso im je ukusno i protkano vlaknima bez žilica. Trkačice u pogledu ishrane nisu veliki probirači, jedu gotovo sve. Ukoliko nisu zatvorene veći deo dana provode na nogama u potrazi za slatkim zalogajem, pre svega, za puževima.
Prema tome, one se smatraju izuzetnim lovcima na puževe.
Ako imamo izbor slobodnog ispusta, patke treba puštati nakon snešenih jaja u svojim gnezdima, jer one nose u jutarnim časovima. Pustimo li ih pre, one će nositi jaja bilo gde.
Ovaj običaj gubljenja jaja nije poznat kod drugih rasa pataka. Kako je poznato da sve dobre nosilje nemaju razvijen instikt razleganja i izvođenja podmlatka osim u retkim slučajevima, zbog toga je za njenu reprodukciju neophodna druga rasa koja je dobra kvočka ili upotreba inkubatora.

IZVOR TEKSTA:Casopis Novosti ZOV

Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu