SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

OSETLJIVOST NA BOL

Ići dole

OSETLJIVOST NA BOL Empty OSETLJIVOST NA BOL

Počalji  Administrator Pet Apr 08, 2011 12:45 am

Mačka


Mačke su prilično osetljiva stvorenja, pa čak i one koje su najmirnije i najumiljatije mogu iznenada da promene svoje ponašanje ako su izložene nečemu što je za njih posebno neprijatno i nervira ih.
To svoje nezadovoljstvo mačka će nam staviti do znanja tako što će početi da beži i da se sakriva, da neprekidno mjauče, da frkće ili čak da ispoljava agresivnost prema izvoru neprijatnosti, što su sve zapravo reakcije na nadražaje koji kod nje izazivaju neka negativna osećanja, pa samim tim i negativne oblike ponašanja.

Neprijatne situacije

Pre svega, mačke nikako ne vole da ih slučajno nagazite ili šutnete, a pogotovo ne vole da im stanete na rep. Razlog je vrlo jednostavan: to je za njih bolno. Kada su u pitanju sasvim mali mačići, postoji opasnost da čovek tako nezgodno nagazi na njih i toliko ih ozbiljno povredi da uginu.
Nije uvek lako izbeći situacije u kojima možete nehotice šutnuti mačku ili nagaziti na nju, jer mačke imaju običaj da se ljudima motaju oko nogu. Da biste sveli takve situacije na najmanju moguću meru, pažljivo hodajte po kući i prvo pogledajte gde je mačka. Ukoliko ima običaj da noću spava negde na tepihu ili na podu, ostavite tokom cele noći upaljeno neko diskretno svetlo koje vam neće smetati, ali će vam omogućiti da vidite gde je mačka.

Neki zvuci i velika buka takođe smetaju mačkama i nerviraju ih, ili ih plaše. Među izvore zvuka koje mačke posebno ne podnose i često ih se čak panično plaše spadaju usisivač za prašinu, fen za sušenje kose, neki kuhinjski aparati (mikseri i slično). Osim toga, tu su i svi oni zvuci koje proizvode razni majstori svojim spravama kad dođu da vam srede nešto u kući. Neophodno je da u situacijama kada se kućom razležu takvi zvuci, obezbedite mački mogućnost da se skloni u što udaljeniju prostoriju.
Mačka i pas mogu vrlo lepo i u slozi živeti u istoj kući, ali ponekad se događa da pas, u želji da se igra sa mačkom, pretera, pa njoj to počne da dosađuje. Tako može da se dogodi da reaguje agresivno, da ogrebe psa, pa onda pas reaguje na to, i eto nevolje. Da biste izbegli takve situacije, najbolje je da obezbedite mački neko mesto na visini, na nekom komadu nameštaja, gde će moći da se skloni, jer prvo što će pokušati da uradi u toj situaciji jeste da se negde skloni.
Slično je i sa decom koja ponekad, iz ljubavi i želje da se igraju sa mačkom, mogu preterati. I u tom slučaju, mački treba obezbediti mesto na koje će da se skloni, a decu opomenuti da joj ne dosađuju onda kad vide da joj to ne prija.

Uzroci nezadovoljstva

Mačke ne vole nikakve promene i odmah ih uočavaju i reaguju radoznalošću i istraživanjem, a ponekad i nekim negativnim ponašanjem. Posebno su osetljive na promene kad je u pitanju posuda za posip, mesto na kome ona stoji i sam posip koji koriste za obavljanje svojih potreba. Sve posude za posip su danas toliko kvalitetne da traju godinama, tako da ih nema potrebe menjati, sem ako više ne služe svrsi, ako se na njima pojavi neka pukotina ili rupa.
Ne menjajte mesto posudi za posip, a ako je baš neophodno da to uradite, onda to uradite postepeno – polako je, svakog dana po desetak-dvadeset santimetara pomerajte sa mesta na kojem je do tada stajala. Mačke mogu biti veoma osetljive i na vrstu, odnosno marku posipa koju im stavljate, tako da i zamena jedne vrste posipa nekom drugom takođe može izazvati kod mačke nezadovoljstvo.
Posledice nezadovoljstva izazvanog nekim promenama u vezi za posudom za posip mogu biti vrlo nezgodne, jer mačka može da počne da odbija da koristi posudu i umesto toga obavlja svoje potrebe na sve strane po kući. No, to su ipak ekstremni slučajevi, a sprečićete njihovu pojavu tako što nećete unositi promene kad je u pitanju posuda sa posipom.
Sve mačke uvek nađu u kući neka omiljena mesta na kojima će sedeti ili spavati i ne vole da ih odatle terate. Ako je mačka odabrala neko mesto koje je zaista nezgodno za vas – na primer, radna površina u kuhinji – od toga je ipak morate odvratiti, najbolje na taj način što ćete joj nekako onemogućiti pristup, ili ga učiniti neprijatnim za nju, a svakako nemojte na tom mestu ostavljati neku hranu koja bi na mačku delovala još dodatno privlačno.
Preterana pažnja može smetati mački. Ne zaboravite da mačka nije baš uvek spremna i raspoložena da se mazi sa vama, da se igra, da vam sedi u krilu i slično. Jednostavno je nemojte primoravati na to, jer može reagovati pomalo agresivno, tako što će da vas ogrebe, a i početi da beži od vas i da se sakriva, da bi izbegla izlive pažnje koje doživljava kao preterane.
Nedovoljna pažnja prema mački takođe može kod nje izazvati nezadovoljstvo. Potrebno je da u toku dana, kad imate vremena i osetite da je mačka raspoložena, provedete izvesno vreme ukazujući joj posebnu pažnju u vidu maženja ili igre.
Ako mačka počne da traži vašu pažnju u trenutku kad ste zauzeti nečim zbog čega ne možete da se posvetite njoj, nemojte je, ako je ikako moguće, grubo oterati, nego joj posvetite bar nekoliko trenutaka pažnje, pa će možda već time biti zadovoljna. Ukoliko to ne pomogne, tek onda je udaljite iz prostorije u kojoj radite i onemogućite joj pristup. A čim završite posao, ukažite joj malo pažnje i ljubavi i sve će biti u redu.


IZVOR TEKSTA:Casopis Novosti ZOV
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu