SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

GRADNJA CO2 UREDJAJA

Ići dole

GRADNJA CO2 UREDJAJA Empty GRADNJA CO2 UREDJAJA

Počalji  Administrator Čet Apr 07, 2011 8:33 pm

GRADNJA CO2 UREDJAJA Ecd35f472a

Opšte je poznata stvar da biljke obavljajući proces fotosinteze koriste ugljendioksid (CO2), a preko dana ispuštaju kiseonik koji je potreban za život svih živih bića. Ukoliko u vodi ne bi bilo dovoljno CO2, biljke ne bi mogle normalno da obavljaju proces fotosinteze, sporije bi se razvijale i čak propadale.
Stanovnici akvarijuma takođe pomažu dodavanju CO2, procesom disanja. Međutim, šta se dešava noću? I biljke i ribe koriste O2, pa je pitanje treba li dodavati CO2, preko noći, što zavisi od dosta faktora.
Potreba za dodavanjem CO2 postoji ako želite da poboljšate rast biljaka, ili ako držite neke posebno zahtevne biljke, kojima uobičajeni uslovi u akvarijumu nisu dovoljni za uspešan rast, pa posle kraćeg vremena propadnu. Prihranjivanjem biljaka i odgovarajućim svetlom rešava se deo problema, ali neke biljke zahtevaju i veće količine CO2 koji se ne može obezbediti procesima u akvarijumu. Postoje tri pristupa za ugradnju ovih sistema. Prvi je napravi sam, drugi je kupovina specijalne opreme, a treći upotreba tableta koje se otapaju ispuštajući CO2 u akvarijum.
Možete imati lep akvarijum sa biljkama i bez dodavanja CO2, jer njega u akvarijumu ima. Ali ako koristite neke zahtevne biljke, koje traže jače osvetljenje i više hranljivih materija, tada je i potreba za CO2 veća, odnosno dodavanje je neophodno, inače će propasti. Jače osvetljenje ubrzava proces fotosinteze, pa je zato potrebno povećati veštačkim putem i količinu CO2 u akvarijumu.
Uređaji za dodavanje CO2 od renomiranih firmi koštaju preko 100 evra, pa nisu baš dostupni. Dosta akvarista koristi priručni uređaj u napravi sam varijanti, sa reaktorom na bazi kvasca i šećera. Za dodavanje CO2 u akvarijum je vrlo bitno doziranje. A ovo doziranje nije lako rešiti u napravi sam varijanti. Valja naglasiti da o primeni ovog sistema ima smisla razmišljati ako ste odlučili da imate biljni, takozvani holandski akvarijum, o kome smo pisali u ranijim brojevima, a ne za akvarijume sa par biljaka.

Gradnja CO2 uređaja

U nastavku teskta ćemo Vam objasniti kako da napravite jednostavan uređaj za dodavanje CO2 u akvarijum. Potrebne su vam dve plastične flaše. Jedna veća od dva litra i jedna manja od 0.5 litara. Redosled poslova bi izgledao ovako:
1. Na čepu veće flaše izbušiti otvor na sredini, a na čepu manje dva otvora (ne previše blizu ivice).
2. Kroz ove otvore provući plastične cevi, kako je pokazano na crtežu.
3. Dve flaše možete vezati jednu za drugu, nekom gumenom trakom, čime smanjujete potrebnu dužinu cevi između njih.
4. Cev koja izlazi iz druge flaše treba odmeriti tako da može da dosegne dno akvarijuma, i na njenom kraju postaviti kameni raspršivač (što je najjednostavnija, ali nije jedina varijanta).
5. Sva mesta gde prolaze cevi kroz čepove flaša dodatno osigurati silikonom, da ne propuštaju gas.
6. Priprema smese za generator gasa se sastoji u sledećem. U flašu dodati dve čaše šećera od 2 dl i malo više od polovine flaše mlake vode (ne vruće!). Dobro izmućkati i dodati oko pola kašičice suvog kvasca. Količina kvasca i šećera će određivati količinu i dužinu proizvodnje ugljendioksida. Više kvasca će omogućiti jaču proizvodnju CO2, ali će se pre potrošiti šećer. Koristeći manje kvasca dobićete dužu proizvodnju ugljendioksida. Ovakva smesa trebalo bi da vam omogući trajanje generatora od oko mesec dana.
7. Uređaj je spreman za rad. Prvi mehurići kreću ka vašem akvarijumu.
Čemu služi ova manja flaša? Ona predstavlja jednu vrstu filtera. U ovu flašu sipate vodu do pola, tako da se mehurići gasa oslobađaju u vodi. Ako biste išli direktno iz generatora (veće flaše u akvarijum) na raspršivaču bi se posle nekog vremena pojavila nekakva neprijatna sluzava masa.
Ubacivanje ugljen-dioksida sigurno nije neophodno za sve akvarijume sa biljkama. Moguć je lep akvarijum sa biljkama i bez CO2. Ali, ako želite da imate razne vrste biljaka i da one brzo napreduju, potrebni su vam jače svetlo, adekvatne hranljive materije i dodatni CO2.


IZVOR TEKSTA:Casopis Novosti ZOV
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu