SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

EGZOTICNE KRATKODLAKE MACKE

Ići dole

EGZOTICNE KRATKODLAKE MACKE Empty EGZOTICNE KRATKODLAKE MACKE

Počalji  Administrator Čet Apr 07, 2011 8:25 pm

EGZOTICNE KRATKODLAKE MACKE 0769d37e9b

Neodoljive loptice od krzna

Sa spljoštenom njuškom, krupnim okruglim očima i malim ušima, mačići egzotične kratkodlake mačke sasvim su nalik na persijske, mada ne pripadaju ovoj rasi. Njihov dolazak na svet obično se odvija bez problema, mada je više nego poželjno da vlasnik prisustvuje ovom događaju, kako bi umirio mačku i na vreme joj pritekao u pomoć, ako se za tim ukaže potreba.

Odrastanje
Kao i kod svih životinja sa spljoštenom njuškom, glava ovih mačića je relativno velika, pa može da izazove probleme pri porođaju. Mačka će se omaciti posle tri do četiri časa, a u leglu se obično nađe tri do pet mačića. Mladunci će progledati posle nedelju dana, ali njihov vid u tom trenutku još nije dovoljno oštar, mada im omogućuje da se orijentišu i da se popnu u korpu, ne rukovodeći se isključivo toplotom majke i njenim mirisom.
Treba sačekati da prođu tri nedelje kako bi mačići lepo prohodali. U tom uzrastu će početi i da im se pomaljaju prvi zubi. Nekoliko dana kasnije moći će da probaju čvrstu hranu, a oko 28. dana počeće da sami piju iz činijice, mada još nisu potpuno savladali ovu veštinu. Ustvari, mačići u početku samo nakvase bradu tečnošću, a onda je poližu. Postepeno, naučiće da direktno loču iz činije mleko ili vodu.
Kada u uzrastu od 21 dana naprave prve korake, teško je zamisliti da će ove trapave loptice od krzna već posle 10 dana biti sposobne da se veru svuda po stanu. Bilo bi dobro da ih već tada naučimo da se veru po stalku za mačke. To će im pričiniti veliko uživanje, jer u tom uzrastu oko 70 odsto vremena u budnom stanju provode u istraživanju okoline.
Mačići ove rase su veoma živahni i uvek spremni za igru. Malo su napredniji od persijskih, mada su ove dve rase u bliskom srodstvu. Sa dva meseca mačići egzotične kratkodlake mačke su potpuno okruglasti, a spljoštena njuška samo pojačava ovaj utisak. Između drugog i šestog meseca ne izgledaju više toliko privlačno, jer im se telo izdužuje, a uši postaju suviše istaknute. Ali, treba imati strpljenja. Već posle šest meseci ponovo će dobiti karakterističan okruglast oblik koji neodoljivo privlači ljubitelje ove rase. U međuvremenu dlaka postaje gušća i dobija dobru teksturu. Mužjaci ove rase sporije odrastaju i tek sa godinu dana dobijaju svoj završni oblik.

Odlike
Mirni i poslušni, egzotični mačići su već od malih nogu veoma privrženi vlasniku i imaju veliku potrebu da stalno budu u kontaktu s ljudima, što nije nimalo teško jer već sam njihov izgled izaziva neodoljivu želju da ih pomazimo.
Egzotični mačići nisu mnogo veliki, ali zahvaljujući masivnom i kompaktnom telu, deluju veoma snažno. Ovaj utisak ublažava umiljat izraz njihovih očiju koje mogu biti plave, bakarne, zelene ili zlataste. Dozvoljene su i čakaraste oči (različitih boja) pod uslovom da budu u skladu sa bojom dlake. Kod ove rase boja dlake može biti jednoobrazna (plava, krem, bela, crna, riđa, kremasto plava), tabi (tačkasta, mramorasta ili prugasta) ili dimnasta, srebrnasta, kolorpoint, bikolor ili trikolor.
Dlaka treba da bude veoma gusta, mada kod mačića još nije dovoljno zbijena kao što će biti kasnije. U istom leglu mogu se pojaviti mačići sa kratkom i dugom dlakom, što znači da mužjak i ženka egzotične mačke mogu dobiti persijske mačiće, ali par persijskih mačaka nikada ne može dobiti egzotične.
Osim potrebe za kontaktima i pažnjom vlasnika, egzotični mačići imaju još jednu slabost, a to je hrana. To su veliki gurmani, mada ne toliko probirljivi kao persijaneri. Zbog karakteristične građe vilice i glave, najbolje je davati im keksiće za mačke koje lako mogu da dohvate. Iz istog razloga, bolje je da im hranu stavljamo u tanjiriće nego u činijice. Kod ovih mačaka posebno treba voditi računa o težini, jer su već po svojoj građi i gurmanskoj prirodi sklone gojenju, pogotovo ako su sterilizovane.

IZVOR TEKSTA:Casopis Novosti ZOV
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu