SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

CARSKA TETRA (Characidae)

Ići dole

CARSKA TETRA (Characidae) Empty CARSKA TETRA (Characidae)

Počalji  Administrator Čet Apr 07, 2011 8:10 pm

CARSKA TETRA (Characidae) B353095c4a

Ovo je vrlo lepa akvarijumska ribica, koja potpuno zasluženo nosi ime carska ili kraljevska tetra. Pripada familiji Characidae, a prvi put je opisana još davne 1911. godine (Eigenmann). Njeni latinski sinonimi su Nematobrycon palmeri i Nematobrycon amphiloxus, a engleski nazivi su joj Emperor Tetra i Rainbow Tetra.

Postojbina ove ribice su kolumbijske reke San Huan i Atrato. Telom dominira svetloplava do ljubičasta boja. Imaju crnu uzdužnu prugu koja se proteže od oka sve do sredine repa. Iznad ove pruge se smenjuju boje iz gotovo celog vidljivog spektra što je razlog za engleski naziv Rainbaw tetra.

Ovo je jatna riba i treba kupovati bar pet do šest jedinki, od čega jedna ili dve treba da budu mužjaci. Možemo ih držati u zajedničkom akvarijumu sa miroljubivim vrstama. Odlično se slažu sa svim tetrama, a trebalo bi izbegavati brže i agresivnije ribe. To je teritorijalna riba, sa jasno izraženom hijerarhijom u okviru svog jata. Zato nisu retke borbe između jedinki iste vrste, koje mogu biti fatalne po slabijeg člana.

Može da naraste 6 - 7 cm, a njen životni vek je oko pet godina. Mužjaci su gotovo dvostruko krupniji i jače obojeni od ženki. Leđno peraje je trouglasto i veće kod mužjaka. Imaju karakterističan način plivanja, pošto se često zadržavaju u nagnutom položaju približno pod 45 stepeni u odnosu na horizontalu. Odgovara im temperatura u opsegu od 22 - 28 stepeni C, pH 5 - 8 i DH 5 - 20.

Jedu kako živu, tako i suvu hranu. Dobro je da pri izboru suve hrane bude i one biljnog porekla, u protivnom počeće da grickaju mlade listove akvarijumskih biljaka.
Srećom ovo je vrlo otporna riba, pa će se lako prilagoditi uslovima u većini akvarijuma. Ipak, ako želite da ona pokaže svoje najbolje lice, treba da joj obezbedite što prirodnije uslove. To podrazumeva malo više truda u dekoraciji akvarijuma, gde su potrebni panjevi, i dosta zasađenih biljaka. Ovim ribama treba pružiti mesta gde mogu da se sakriju. Podloga bi trebalo da bude tamnije boje.

Mrest se često odvija u samom akvarijumu. Odnos polova pri mrestu može biti 1:1, ali možemo ići do 3:1 za ženke, a već preko ovog je mnogo za jednog mužjaka. Ženke ne polažu naročito veliki broj jaja, u proseku oko 100 komada. Za brojnije potomstvo bolje je odvojiti ribice za mrest u mresni akvarijum.

IZVOR TEKSTA:Casopis Novosti Zov
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu