SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AMERICKI SOM (cverglan)

Ići dole

AMERICKI SOM (cverglan) Empty AMERICKI SOM (cverglan)

Počalji  Administrator Čet Apr 07, 2011 7:25 pm

AMERICKI SOM (cverglan) 110085f4a8

Patuljasto američko somče ili jednostavno cverglan je noćna mora za ribolovce, jer je proždrljivac koji halapljivo ide na svaki mamac. Iz Amerike je prenesen u Evropu iz ekonomskih razloga. Međutim, ovde se nije baš primio i ne dostiže veličinu koju ima u postojbini. Kod nas se još zove i terpan, terpeš, manjov, glavonja, bodonja, kućin, regan… Latinski sinonimi za ovu ribicu su: Ameiurus melas, Ameiurus nebulosus, Ictalurus nebulosus. Nastanjuje sve nizijske reke, kanale, ritove pa i bare i mrtvaje. Smatra se ribljim korovom, jer tamani sve što može da savlada, kao i ikru i mlađ ekonomski vrednijih riba.
Po obliku tela podseća na našeg soma, a najvažnija razlika u odnosu na njega je svakako veličina: cverglan je kod nas najčešće težak tek stotinak grama, a primerci od 300-400 grama su već kapitalci. U našim vodama retko dostiže težinu do 600 grama. Međutim, cverglani u svojoj domovini narastu i 4-5 kilograma.
Telo mu je glatko, bez krljušti, mramorno sivo ili mrko što zavisi od sredine u kojoj živi, a trbuh prljavobeo. Na leđima postoji masno peraje. Glava mu je široka. Slabo vidi, ali zato ima opdlično čulo dodira, pomoću brkova. Oko usta ima 4 para brkova. Repno peraje nije duboko usečeno, već je manje ili više zaravnjeno. Na perajama iza glave i na leđima ima po jednu oštru bodlju kojih se treba čuvati. Živi u jatima.
Upravo osobina da ne naraste kao u postojbini, da je vrlo izdržljiva riba kojoj ne treba ni jaka cirkulacija vode, a ni previše kiseonika, preporučuju ga za hladnovodni akvarijum.
Treba ih držati u jatu. Prilično je teško naći im odgovarajućeg suseda u akvarijumu jer sa rastom susedi im mogu postati plen, pogotovo ako su značajno manji od njih. Ovaj somić ima bodlje tako da u prirodi ima malo neprijatelja koji bi ga pojeli, izuzev većih štuka i somova.
Kako doći do cverglana za akvarijum? Ako ste pecaroš, onda ga možete doneti sa pecanja ili ga naručiti od prijatelja pecaroša. Ponekad ga možete slučajno naći i u akvarističkoj radnji, ali retko. Prilikom unosa u akvarijum, budite obazrivi da se ne ubodete na njegove oštre bodlje, jer je ubod vrlo bolan.
Za držanje im treba obezbedit veliki akvarijum. Prema literaturi to je oko 500 litara. Za manje primerke to može biti i značajno manje. Odgovara im temperatura oko 24 stepeni C, a mogu da izdrže i letnje vreline kad temperatura vode skače. Kad je u pitanju pH vrednost vode, treba da je oko neutralne. Ne zahtevaju jako osvetljenje, tek koliko da se riba vidi. Ovo su ribe dna. Akvarijum treba da ima zasađene biljke pogodne za hladnovodne akvarijume, skloništa od kamena i panjeva.
Dok je mali, tolerantan je prema ostalim vrstama. Čim počne da raste, sve druge ribe smatra za hranu. Zato u pogledu ishrane, nećete imati problema jer su vrlo proždrljivi. Jedu sve što im ponudite i što im padne na dohvat usta, a mogu da progutaju.
Mresti se u plitkoj vodi pri temperaturi od 18 do 20 stepeni C, u maju i junu. Ženka, u zavisnosti od veličine, odlaže i do 13.000 komada ikre u gnezdima, koja oboje izgrađuju. Imaju oblik jamice a smeštaju ih pod korenjem biljaka ili na nekom drugom skrovitom mestu. Iako su cverglani grabljivice, svoju mlađ brižno čuvaju. Larve koje se izlegu, nakon 8 dana čuva mužjak.
Cverglan je vrlo otporan i može da izdrži vrlo nepovoljne uslove za disanje u zagađenim vodama. To ne znači da i u akvarijumu treba da ima teže uslove za život. Smatra se da ovo nije riba za početnike, jer za njih morate odvojiti zaseban akvarijum.

IZVOR TEKSTA:Casopis Novosti ZOV
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu