AGAPORNIS LILIANA

Ići dole

AGAPORNIS LILIANA

Počalji  Administrator taj Čet Apr 07, 2011 8:05 amUvek zaljubljeni

Rod malih afričkih papagaja agapornis čini devet vrsta, a u poseban rod svrstao ih je 1836. godine Selby. Samo ime potiče od dve grčke reči, od kojih prva označava njihovu veliku privrženost i zaljubljenost u partenera, a doslovno znači onaj ko se voli i pazi, dok je druga reč ornis, što znači - ptica. Neke od vrsta papagaja iz roda agapornis kao što su roseicollisi, ficheri i personatus veoma su zastupljeni u avikulturi, odnosno rado i često su gajene vrste u čitavom svetu, sa ogromnim brojem ostvarenih mutacija i postignutim lakim, domestifikovanim razmnožavanjem u volijeri. Neke pak druge vrste papagaja iz roda agapornis dosta su retke, teško se odgajaju i vrlo slabo su zastupljene u odgajanju.
Vrsta agapornis liliana je nešto između; retka je, teže se odgaja, ali poslednjih godina postignut je napredak, pre svega u dobijanju mutiranih boja kod njih. Prvi put su opisane 1864. godine i dugo se smatralo da su samo podvrsta neke od vrsta papagaja iz roda agapornis. Dilemu je razrešio Shelley 1894. godine, kada je dokazao da su zasebna vrsta u okviru roda agapornis, a nazvao ih je liliana po Liliani Sclater, sestri poznatog engleskog pisca i ornitologa W. L. Sclatera.
Prvi uvoz agapornis liliana iz Afrike u Englesku desio se 1926. godine i od tada se one razmnožavaju u volijerama. Zabeležen je veliki izlov ovih papagaja u Africi (16.000 ptica 1929. godine), radi izvoza u Evropu. Danas liliana u prirodi nema puno, oko 20.000 jedinki, koje žive u izolovanim kolonijama u Malaviju, Mozambiku, južnoj Tanzaniji, severoistočnoj Zambiji i Zimbabveu. Gnezde se najčešće u šupljinama starog drveća.
Period inkubacije traje oko 22 dana, a mladi napuštaju gnezdo kada imaju pet do šest nedelja, s tim da je poželjno u volijeri ostaviti ih s roditeljima i do šest meseci starosti. Smrtnost mladih liliana ili njasa agapornisa, kako ih neki nazivaju, je donekle velika, naročito u periodu prvog mitarenja. Slične pojave pratile su i druge srodne vrste, ali je to sada kod njih potpuno prevaziđeno zahvaljujući dugogodišnjem masovnom gajenju i razmnožavanju u kavezima.
Polni dimorfizam kod agapornis liliana nije izražen. Hibridi sa srodnim vrstama su plodni, a dosta su ukrštani sa sličnim, ali nešto krupnijim ficherima, pre svega radi dobijanja i fiksiranja nekih mutacija kod agapornis liliana.
Pored normal zelene boje, ostvarene su sledeće mutacije kod agapornis liliana papagaja: tamno zelena, olivno zelena, nebesko (svetlo) plava, kobalt plava, slez plava (mauve), lutino, albino,
pastel, kobalt pastelno plava, zelena razređena, žuta crnooka, bela crnooka, šarena dominantna zelena, šarena donimantna svetlo i kobalt plava.
Jedna od prvih mutacija kod liliana je lutino, a pojavila se prvi put u Australiji 1932. godine. Poslednja ostvarena mutacija je zelena razređena, koja se smatra transmutacijom. Ostvario je prvi put 2008. godine nemački odgajivač Helmut Goltz, korišćenjem lutino mutacije i razređene iz druge srodne vrste agapornisa (uostalom tako su ostvarene i gotovo sve mutacije kod liliana). Zelena razređena mutacija kod agapornis liliana smatra se fiksiranom i definisanom mutacijom od 2009. godine. Trenutno se radi na dobijanju ljubičastih liliana, putem hibridizacije sa ficherima, kojih ima u ljubičastoj (violet) boji.

Grupe
Ovi papagaji žive u grupama do 300 ptica, a naseljavaju područja šuma bagrema, kraj reka i jezera, na nadmorskoj visini između 600 i 800 metara.

Sićušni
Liliana papagaji su prilično sitne ptice, dužina im je od 12 – 13,5 centimetara, a masa od 28 – 37 grama.

Ishrana
U prirodi se hrane semenjem trava, raznih vrsta prosa, pirinčem, semenjem cveća, povrćem, voćem, pupoljcima i sl.


IZVOR TEKSTA:Časopis Novosti ZOV
avatar
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 47
Lokacija : Srbija

Pogledaj profil korisnika http://ptice.forumotion.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu