SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niški belorepi visokoletač

Ići dole

Niški belorepi visokoletač Empty Niški belorepi visokoletač

Počalji  Administrator Pon Jun 20, 2011 10:27 pm

Niški belorepi visokoletač 21e67bdc7c

Niški belorepi visokoletač

Niški belorepi visokoletači zasigurno su jedna od naših najstarijih rasa golubova. Zbog nekih davnih propusta, pri standardizaciji tada jugoslovenskih rasa golubova, oni su opisani kao varijetet niškog visokoletača, što nije tačno. To su dve potpuno drugačije rase golubova koje se razlikuju u više elemenata. Pre svega, to je potpuno različita obojenost, jer belorepci imaju jedinstven dvobojni crtež kakav se retko sreće u velikom golubijem svetu među bilo kojom rasom. Različit je i oblik glave niških i niških belorepih visokoletača. Ni veličina kljuna im nije ista, kao ni očni okviri. Pogotovu im je potpuno neistovetna kapa. Ona je kod belorepaca široka i bogata, sa bočnim rozetama, dok niški visokoletači imaju malu šiljatu ćubu.

Poreklo
Niški belorepi visokoletači nastali su na istim prostorima Srbije i u istom vremenskom periodu kad i niški visokoletači. I uvek su gajeni u znatno manjem broju. Ranije su masovnije odgajani u Nišu i Vranju, a danas su i u tim gradovima retki. Nema pisanih podataka o nastanku niških belorepih visokoletača. Smatra se da su nastali od turskih beskapih belorepih rasa prevrtača kojih ima nekoliko (bursa, čakal). Oni su na jugu Srbije ukrštani s 'nekom rasom dvobojnih golubova bogate široke kape'. Koji su to golubovi bili i da li su i njih, u davnim vremenima, pri osvajačkim pohodima doneli Turci, sa prostora Ugarske ili neke druge države, teško je zaključiti.
Odgajivači iz Vranja, pre petnaestak godina, krenuli su u aktivniju prezentaciju niških belorepih visokoletača. Redovno su ih prikazivali na svim izložbama sitnih životinja u Srbiji. Kruna toga je bilo učešće Vranjanaca na evropskoj izložbi sitnih životinja u Brnu 1998. godine. Uz ostale autohtone rase golubova (niške visokoletače) i živine (somborska kaporka), izložili su i kolekciju od četiri niška belorepa visokoletača pokojnog Vidoja Đorđevića. Nažalost, nakon toga se posustalo. Ali, pojavljuju se mladi odgajivači niških belorepaca, pre svih Vladimir Petrović iz Medoševca kraj Niša. On ih veoma vešto i znalački prezentuje putem interneta. Pridružuju mu se Mladen Cvetković iz Bele Palanke i još jedan mlađi golubar iz Vranja, Vasilije Nikolić, koji sa ocem formira veoma brojno i kvalitetno jato niških belorepih visokoletača. Zahvaljujući svemu tome, povećano je interesovanje za ovom rasom pa ih sada ima i u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Razvoj
Uporedo sa ovim aktivnostima, Mladen i Vladimir, sa još dvojicom odgajivača iz Vranja, započinju povratak gotovo izgubljenog prugastog varijeteta obojenosti kod niških belorepih visokoletača. Pravilnim radom, za relativno kratko vreme, postignuto je da sada ima već dosta primeraka kvalitetnih belorepaca sa krilnim prugama.
Prošle i ove godine uspešno su organizovane tri specijalke niških belorepih visokoletača u Beloj Palanci, Nišu i u okviru Međunarodne izložbe peradarstva u Somboru, čiji pokrovitelj je bio Savez odgajivača sitnih životinja Republike Srbije i Društvo odgajivača sitnih životinja “Sombor 1871”. Logičan sledeći korak bilo je automatsko priznavanje niških belorepih visokoletača kao rase, mada su oni odavno zvanično prihvaćeni kao varijetet niških visokoletača. Urađena je revizija njihovog starog standarda, koji je bio veoma korektan i stručan, ali postavljen na pogrešno mesto. Novi revidirani standard bio je prikazan svim zainteresovanima na uvid, a poznavaoci rase dopunili su ga korisnim primedbama. Sada već usvojeni standard (od strane domaćeg saveza) biće predat komisiji Evropskog saveza odgajivača sitnih životinja, koja će zasedati na sastanku u Mađarskoj.
Svi ljubitelji i promoteri niškog belorepog visokoletača nadaju se da će im biti omogućeno prezentovanje golubova na Evropskoj izložbi sitnih životinja u Lajpcigu 2012. godine, kao naše nove, a u stvari “stare” autohtone i prelepe rase golubova, ali ovog puta kao zasebne rase i ne kao varijeteta niških visokoletača.

Izvor teksta:ZOV


Poslednji izmenio Administrator dana Pon Jun 20, 2011 10:33 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu