SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SKOTSKA KLENPOUHA MACKA

Ići dole

SKOTSKA KLENPOUHA MACKA Empty SKOTSKA KLENPOUHA MACKA

Počalji  Administrator Pet Apr 08, 2011 7:58 pm

SKOTSKA KLENPOUHA MACKA B4d673cc86

DUGO ZANEMARIVANE ŠKOTSKE KLEMPOUHE MAČKE
Škotska klempouha mačka

Mada je škotska klempouha mačka nastala u Škotskoj, kad je Vilijem Ros 1961. godine u leglu mačića iz svoje odgajivačnice otkrio jedno sa preklopljenim ušima i potrudio se da u daljem uzgoju fiksira ovu osobinu, ona nije doživela punu afirmaciju u svojoj postojbini, a razna felinološka udruženja širom Evrope čas su priznavala ovu rasu, a čas je osporavala.
Međunarodna felinološka federacija (Fife), potpuno je zanemarivala ovu mačku, a uz to su o njoj kružile i razne neproverene tvrdnje, poput one da pati od zaraza izazvanih ušnim parazitima i da je sklona gluvoći.

Priznavanje

Na svu sreću, potpuno neosnovane glasine koje su se širile o ovoj mački, nisu sprečile Amerikance da joj poklone punu pažnju i divljenje. Prvi primerci škotske klempouhe mačke, Džoj, Džudi i Hester, prešli su okean 1970. godine, da bi ova rasa sa preklopljenim ušima nekoliko godina kasnije bila priznata u okviru svih američkih felinoloških organizacija. Tek mnogo kasnije stekla je obožavaoce u Evropi i raznim zemljama širom sveta. Ova mačka, koja se svojim neobičnim izgledom već na prvi pogled izdvaja od ostalih rasa, obično izaziva oprečne reakcije: ili vas odmah osvoji, ili vam se uopšte ne dopada.
Zanimljivo je da se preklopljene uši, kao glavna odlika ove rase, formiraju tek od treće nedelje života, pa u prvom trenutku, neposredno posle rođenja, ne možemo znati da li će mačići imati preklopljene uši, ili će one ostati uspravne. Ovo je odgajivačima zadavalo velike brige, dok septembra 2009. godine, u felinološkoj organizaciji LOOF nije promenjen standard, tako što su u okviru ove rase ravnopravno priznata četiri varijeteta: škotska klempouha, škotska sa uspravnim ušima, poludugodlaka klempouha i poludugodlaka sa uspravnim ušima. Dva poludugodlaka varijeteta svrstana su pod nazivom “hajlend”. Bez obizra na to da li imaju preklopljene ili uspravne uši, kratku ili poludugačku dlaku, sve ove mačke nose iste gene i pripadaju istoj rasi.
Položaj ušiju škotske klempouhe mačke zavisi od gena koji određuje ovu osobinu, a dominantan je samo kod jednog roditelja i prisutan kod mačića sa preklopljenim ušima od samog rođenja. Inače, škotska klempouha mačka uvek je rezultat parenja jedinke sa preklopljenim i jedinke sa uspravnim ušima. Kad je reč o samom preklopu, treba imati na umu da on može biti jednostruk ili dvostruk. Kako ovo nije uvek očigledno, uši treba posmatrati sa strane. Ako je preklop u obliku slova “v”, onda je jednostruk, dok onaj u obliku slova “w” smatramo dvostrukim.

Osobine

Škotska klempouha mačka je sva okruglasta, počevši od široke glave zaobljenih linija i punih obraza, do kratkog, širokog nosa i njuške koja se savršeno uklapa u konture lica. Vrh nosa je u istoj liniji sa bradom. Praktično, ova mačka je sva sastavljena od oblina. Lice joj je u obliku kruga, a oči takođe okrugle i širom otvorene. Razmak između očiju je dovoljno velik da bi istakao dužinu nosa. Boja očiju je u skladu sa bojom dlake, a pri ocenjivanju je najvažnije da budu što intenzivnije obojene i što sjajnije.
Kod ove rase uvek su u prvom planu uši koje su srednje veličine ili male, sa zaobljenim vrhovima i širokom osnovom, a preklopljene su tako da dopiru do čela, pa izgleda kao da mačka nosi kačket. Sudije daju prednost malim i dobro preklopljenim ušima. Ova mačka ima široko, kompaktno i snažno telo, krupnih kostiju i jake muskulature. Noge su srednje dužine ili kratke, nešto duže od tela, a šape čvrste i okruglaste. Rep je u osnovi debeo, a njegova dužina iznosi dve trećine dužine tela.
Škotska klempouha mačka ima kratku i gustu dlaku, sa debelom poddlakom, koja predstavlja izvrsnu zaštitu od hladnoće. Dozvoljene su sve boje dlake, osim lila, čokoladne i colourpoint. Standard prihvata i silver (srebrnu) i dimnastu, kao i kombinacije tabby sa belom, ili bele sa dimnastom.
Jedini problem odgajivača ovih mačaka predstavlja izbor jedinki za parenje, koji treba shvatiti veoma ozbiljno.
Nije dozvoljeno parenje između dve klempouhe jer postoji mogućnost da se kod mačića pojavi osteohondrodisplazija, urođeno oboljenje koje izaziva deformacije skeleta. Zato se, prema preporuci LOOF treba ograničiti na parenje između škotskih i hajlend klempouhih sa škotskim i hajlend mačkama sa uspravnim ušima, kao i sa britanskim kratkodlakim i dugodlakim mačkama. Sve mačke sa uspravnim ušima, škotske ili hajlend, pare se međusobno. Mačići iz ovih kombinacija biće škotski i hajlend, sa preklopljenim ili uspravnim ušima.
Iskustva odgajivača i ljubitelja ove rase pokazuju da je ovo snažna i otporna mačka koja se lako prilagođava različitim uslovima, pa je možemo svuda voditi sa sobom, a uz to se dobro slaže sa psima i drugim mačkama. Laka je za vaspitavanje i veoma stabilnog karaktera, pa njeno prisustvo deluje veoma umirujuće na ukućane.
Štaviše, ne zahteva neku posebnu negu. Dovoljno je da joj jedanput nedeljno lepo iščetkate dlaku, ili malo češće u periodu linjanja. Ovo, naravno, ne važi za mačke hajlend varijeteta, sa poludugačkom dlakom, kojima je neophodno redovno četkanje. Nega ušiju takođe ne predstavlja nikakav problem i ne razlikuje se od one kod drugih rasa mačaka.

Standard

Glava: okrugla njuška sa punim obrazima i kratkim, širokim nosem.
Uši: male i preklopljene ka napred.
Oči: krupne i okrugle, širom otvorene i lepo razmaknute.
Telo: masivno i zaobljeno.
Rep: širok u osnovi i sužava se ka vrhu.
Šape: okrugle i kompaktne.
Noge: srednje dužine, u skladu sa dužinom tela.
Dlaka: kratka i gusta.
Boje: sve osim lila, čokoladne i colourpoint.
Dimenzije: ovo je mačka srednje veličine, teška 3-5 kg.

Karakter

Škotska klempouha mačka je mirna, retko se oglašava mjaukanjem i uopšte nije agresivna. Lepo se slaže sa psima i drugim mačkama, veoma je prilagodljiva i ne stvara nikakve probleme. Može da živi u stanu i dobro podnosi odsustvo vlasnika, pod uslovom da joj poklanja dovoljno pažnje kad se vrati kući.

IZVOR TEKSTA:Casopis Novosti ZOV
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu