SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PLEVENSKI GOLUB

Ići dole

PLEVENSKI GOLUB Empty PLEVENSKI GOLUB

Počalji  Administrator Pet Apr 08, 2011 12:55 am

PLEVENSKI GOLUB Dac158853f

Elegantna bugarska rasa

Bugarska nam je susedna zemlja, a njihove rase golubova, kako nama, tako i ostalim golubarima iz Evrope, gotovo su nepoznate. U Bugarskoj postoji priličan broj autohtonih rasa golubova od kojih su neke veoma orginalne i lepe. Jedna izuzetno atraktivna lokalna rasa nastala pre 250 godina u gradu Plevenu, u severnom delu zemlje, danas je popularna u čitavoj Bugarskoj, a u Evropi je maltene nepoznata. Kvalitetni primerci koji ispunjavaju sve standardom predviđene zahteve retki su i veoma skupoceni.

NASTANAK RASE

Plevenski golub nastao je od lokalnih rasa gajenih u slivu Dunava, a poboljšan je rumunskom, više ukrasnom nego prevrtačkom rasom, brailskim prevrtačem. Sigurno je da je pri kreaciji rase učestvovao i bugarski lomski prevrtač. U poslednjih dvadesetak godina, minulog veka, radi poboljšanja eksterijera plevenskog goluba, pojedini bugarski odgajivači za ukrštanja su koristili naše novosadske kratkokljune golubove. Ranijih godina plevenski golub je imao solidne letačke sposobnosti i mogućnost izvođenja ne mnogo složenih figura u letu (okreta), međutim danas se može reći da su čisto ukrasna rasa.

KARAKTERISTIKE

Izuzetno elegantnoj formi plevenskog goluba doprinosi horizontalno nošeno telo na veoma niskim nogama, tako da su mu spuštena krila na samo 5 - 6 mm od tla ili ga dodiruju. Rep je uzdignut, širok, veoma bogat i sastoji se od 14 - 18 pera. Telo nije mnogo veliko, ali duga krila koja dosežu do kraja zaista velikog, maltene nesrazmernog repa, čine da ovaj golub deluje izduženo sa svojih 35 - 36 cm, mereno od kljuna ili 30 cm mereno od grudi do kraja repa. Glava im je okrugla i mala, sa isturenim čelom. Mogu biti beskapi ali je mnogobrojniji i popularniji varijetet sa niskom, prijanjajućom kapom, koja ide od uha do uha, gradeći cvetove na krajevima. Oči su im biserno, porculanski bele, bez crvenih žilica i sa što manjom zenicom, uokvirene bogatim, najmanje dvostrukim očnim okvirima blede do bledo voštane boje, koji su kod starijih grla naboraniji. Kljun je dosta kratak sa 8 - 10 mm dužine, širok u korenu i blago povijen nadole, obavezno svetle boje. Zbog tako malog, povijenog kljuna, ne mogu da othranjuju sopstveno potomstvo, pa se koriste odgovarajuće dadilje. Grudi su im zaobljene, široke, a širina repa na zadnjem, uzdignutom delu ne sme biti manja od širine grudi. Gaje se samo jednobojni primerci crne, crvene, žute i vuga boje, koju Bugari nazivaju olivnom sa mogućim nijansama između čokoladnobraon do olivnosivkaste boje. Poslednjih godina Bugari prezentuju plevenskog goluba i u beloj boji, međutim ovaj tip boje nije i zvanično uvršten u standardom priznate boje. Alkiraju se prstenom prečnika 7 milimetara.

IZVOR TEKSTA:Casopis Novosti ZOV
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu