SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

NEONKA(Paracheirodon innesi)

Ići dole

NEONKA(Paracheirodon innesi) Empty NEONKA(Paracheirodon innesi)

Počalji  Administrator Čet Apr 07, 2011 7:59 pm

NEONKA(Paracheirodon innesi) A7163c3445


Malo ko može odoleti šarmu blistavih neonskih tetri već pri prvom susretu sa njima! Mnogi su se i spoticali i dizali u pokušajima da ih razmnože i mlađ odgaje u akvarijumu. Bez obzira na to koliko su u tome bili uspešni, jedno je sigurno – uvek su im se vraćali.
Do pre dvadesetak godina bilo je u našoj zemlji malo akvarista koji su se mogli podičiti potomstvom ovih ribica. Ogroman broj hobista nije čak uspevao ni da odrasle primerke održi u životu duže od 3 do 4 meseca. Ipak, bilo je entuzijasta koji su se posvetili neonkama, pa se nije moralo odlaziti u druge zemlje za nabavku bar prvog jata. Danas su, na sreću, ali i začudo, neonke postale otpornije. Ispostavilo se da ih nije teško izmrestiti, pod uslovom da imamo zdrave i kvalitetno hranjene ribice i da smo im, obezbedili optimalne uslove: pre svega čistu, bistru i vrlo meku vodu. Neophodno je i iskustvo sa "jednostavnijim" tetrama (recimo sa crnom tetrom ili serpom), naročito kada nas u mrestilištu iznenade pokreti providnih živih bića nalik na prašinu. Ako se nismo spremili za sledeći korak, odmah ćemo se zapitati: kako "ovo" hraniti?
Mrestilište koje pripremamo za neonske tetre ne mora biti veće od dvadesetak litara (45cm x 25cm x 20cm). Bez obzira na to da li je ovaj akvarijum već upotrebljavan ili je nov, pre sipanja vode moramo ga dobro dezinfikovati potapanjem u rastvor hipermangana i vode ili trljanjem kuhinjskom solju oko pet minuta. Sve eventualne naslage kamenca na staklu treba ukloniti sonom kiselinom. Podrazumeva se da se posle toga sve dobro ispere pod mlazom vrele vode.
U praznu kadicu-mrestilište sipamo ohlađenu prokuvanu kišnicu ili demineralizovanu vodu, sa poželjnim parametrima pH 7 i dGH 1-2. Čistu kišnicu možemo danas sakupljati jedino negde na selu, daleko od fabričkih dimnjaka i izduvnih gasova automobila. Vodu potom treba zakiseliti tako da pH vrednost bude između 5,5 i 6. To se najčešće čini ubacivanjem treseta u komoru filtera (dovoljne su 2-3 šake na 20 litara). Ne smeta ni da se treset direktno ubaci u mrestlište. Kad se zasiti vodom, pašće na dno. Kiselost vode se proverava preciznim lakmus-papirom ili nekim drugim indikatorima.
Neonke se u prirodi mreste među listićima podvodnog bilja. Akvaristi najčešće koriste javansku mahovinu (gust, razgranat, dezinfikovan i dobro ispran žbun) ili, pak, perlonska vlakanca. Najvažnije je održavanje higijene u akvarijumu. U tu svrhu dobro će poslužiti takozvani
sunđerasti filter sa cevčicom oblika lulice. Prilikom mresta, mužjak obgrli ženku svojim telom. Broj sitnih, providnih jajašaca je oko 100. Kada ženka izgubi interesovanje za mužjaka parenje je završeno i tada roditelje vadimo iz mrestilišta. Može se desiti da se ribice izmreste tek posle 2 do 3 dana od ubacivanja u mrestilište. Za to vreme ih ni u kom slučaju ne smete hraniti! Ako ženka ne izbaci ikru ni posle trećeg dana, par treba zameniti drugim.
Mrestilište odmah posle mresta treba zamračiti tako da se unutrašnjost jedva nazire. Pojedini akvaristi tada isključuju i svetlo. Ovim se sprečava razmnožavanje gljivica koje za tili čas mogu da unište ikru.
Mlađ se izleže posle 24 časa pri temperaturi od 24 stepena C, a počinje da pliva nakon 4-5 dana. Prva hrana su joj najsitniji jednoćelijski organizmi (infuzorije), potom mikrocrvi i konačno naupliji artemije.

OSNOVNI PODACI
Naučno ime: Paracheirodon innesi (MYERS, 1936)
Domaće ime: Neonka, neonska tetra
Prirodno stanište: Rio Putumajo u Južnoj Americi
Karakteristike: Mala riba koja živi u velikim jatima. Za akvarijum neophodno najmanje 5 do 6 ribica – što veće jato to bolje. Pun estetski efekat postiže se sa petnaestak primeraka.
Varijeteti: Nedavno su odgajivači na Dalekom istoku uspeli da "proizvedu" neonke sa velastim perajima! (na slici).
Polni dimorfizam: Ženke su veće i imaju punije trbuhe (naročito zrele ženke).
Akvarijum: Ako je društveni, najmanje 60 litara za jato od 10 ribica; gusto i raznovrsno vodeno bilje sa obaveznim slobodnim središnjim prostorom. Kvalitetna ali ne previše jaka filtracija.
Voda: Tvrdoća 5-10 dgH (evntualno do 20, ali na kratko vreme), pH 6,5 do 7, za mrest isključivo do 2 dGH i pH do 6. Neonke su izuzetno osetljive na stalne promene hemijskog sastava vode!
Hrana: Sve vrste kvalitetne suve hrane. Mresnim parovima barem dva puta nedeljno treba davati ciklopse, dafniju, larve komaraca i samo povremeno tubifeks i druge crve.
Veličina: Ženke do 4 cm, mužjaci su malo kraći.
Napomena: Kraljevskom neonkom (ili kardinalskom tetrom) nazivamo ribu Paracheirodon axelrodi, koja ima crvenu boju celom dužinom tela. Iako su ove dve vrste srodne, koliko je do sada poznato, ne mogu se ukrštati.

IZVOR TEKSTA:Casopis Novosti ZOV
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu