SVE O PTICAMA,KUCNIM LJUBIMCIMA,LOVU I RIBOLOVU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DANSKI STIGLIC

Ići dole

DANSKI STIGLIC Empty DANSKI STIGLIC

Počalji  Administrator Čet Apr 07, 2011 7:52 pm

DANSKI STIGLIC F2c11ad645

Jedna od najinteresentnijih i najlepših rasa iz grupe golubova boja sigurno je danski štiglić. Ovaj pomalo neobičan naziv za rasu golubova, ukazuje na sličnosti u obojenju krila sa štiglićima. Tačnije, zbog belih špilova na krilima koje imaju štiglići na koje liče, i bele, pravilno raspoređene tačke na krajevima letnih krilnih pera kod golubova rase danski štiglić.

Poreklo
Preci ove rase odgajani su u Holandiji i Nemačkoj u devetnaestom veku, a u Dansku su uvezeni 1840. godine. Tu je primenjena rigorozna selekcija, kojom je dobijena predivna, danska rasa golubova boje – danski štiglić. Danci su težili da na leđima, štitovima krila, vratu i delu glave, dobiju veoma retku boju za golubove, mlečno drap beličastu, u čemu su i uspeli.

Boje
U boji je rep, glava ili češće samo trouglasti delovi oko očiju, prsten na vratu, stomak i krajevi letnih pera na krilima, koja nisu klot boje, već imaju pravilno raspoređene bele špilove, kao u štiglića, koji su posebno uočljivi na samom kraju svakog letnog pera. Delovi u boji mogu biti crni, plavi, srebrni, crveni i žuti. Osim ovakvog obojenja, postoji i varijetet rase, a po nekim autorima to je zasebna rasa golubova, gde su leđa, štitovi krila i vrat preko mlečne boje poprskani bojom u kojoj su ostali delovi tela, po pravilnom, čipkastom rasporedu. Ovakav, ipak samo drugi varijetet boje, za jednu te istu rasu golubova, odgaja se ponajviše u Nemačkoj, a tamo ih nazivaju i fazanskim golubovima ili golubovima fazanima.

Izgled
Po formi tela, danski štiglić je vrlo sličan običnom, njivskom golubu. To je i razumljivo, jer se selekcijom težilo samo ka spektakularnom obojenju. Kljun im je dugačak, tanak i crno obojen, a oči su živahne, svetlo narandžaste boje. Najčešće se odgajaju primerci bez ćube na glavi, mada ima i golubova sa malom, šiljatom ćubicom na zatiljku.
Danski štiglići su laki za odgoj, odlično hrane svoje mlade, jer imaju poduži kljun. Da bi se, kod ove rase, pravilnim ukrštanjima postigao i zadržao poseban dezen i crtež na perju, kao i veoma specifične boje, potrebno je mnogo upornosti i strpljenja, i to je jedino što je kod danskih štiglića komplikovano.

IZVOR TEKSTA:Casopis Novosti ZOV
Administrator
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 52
Lokacija : Srbija

http://ptice.forumo.org

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu