ZEBRICA RIBICE

Ići dole

ZEBRICA RIBICE

Počalji  Administrator taj Uto Apr 05, 2011 6:25 am

Popularne zebrice nisu izgubile na svojoj aktuelnosti. Zajedno sa gupikama predstavljaju jedne od najčešćih stanovnika akvarijuma. Koristi se i u naučne svrhe. Pogodnost za držanje u zajedničkom akvarijumu, kao i mala zahtevnost ovih riba ih preporučuje početnicima. Latinski naziv ove ribice je Danio rerio.
Ovo je tropska slatkovodna ribica, poreklom iz vodenih tokova Indije. U Evropu je doneta 1905. godine. Danas je rasprostranjena i u vodama Bangladeša, Nepala, Pakistana i Kolumbije.

Karakteristike:

Zebrica je vrlo prepoznatljiva ribica i karakterišu je vodoravne tamnosivkaste i plavkaste pruge. Mogu da narastu 5 do 6 cm. Ženke su uvek krupnije od mužjaka. Životni vek im je oko 5 godina. Ovo su vrlo živahne ribice, koje se ubrajaju u brze plivače, pa zbog toga i akvarijum treba da bude od bar 40 do 50 litara, pa i više. Akvarijumi u kojima se drže ove ribice, treba da su bogato zasađen biljkama. Zebrice vole da plivaju i provlače se u podvodnoj šumi bilja. Pravo je uživanje gledati kako to one spretno i brzo čine.
U pogledu temperature, odgovara im od 24 do 28 stepeni C. Značajano je to da im manje ili veće oscilacije u temperaturti neće mnogo smetati. Ovo su društvene ribice, pa ih treba držati u jatima, od bar 5 i više komada. Ovo je riba koja pliva blizu površine vode, odakle i najčešće uzima hranu. Može iskočiti iz akvarijuma, pa je obavezno da postoji pokolpac.
U pogledu ishrane takođe nema problema, jer će rado prihvatati uobičajenu suvu hranu u obliku listića.

Mrest:

Za mrest ovih ribica treba pripremiti mali mrestilišni akvarijum od 5 do 15 litara. Temperatura vode u akvarijumu treba da je konstantna, i to oko 24oC. Pri dnu akvarijuma treba postaviti mrežicu koja će omogućiti da ikra propadne na dno a onemogućiti roditelje da dođu do nje. Roditelji ikru jedu čak i za vreme samog mresta. Kao podloga za ikru može se koristiti i javanska mahovina i sitni šljunak, gde će ikra lako da se zaturi. Za stimulaciju mresta potrebno je da akvarijum postavite tako da ga obasjaju jutarnji sunčevi zraci. Takođe, na mrest ih podstiče i sveža, po mogućstvu mekša voda. Posle toga mužjak pliva oko ženke. Kada se ženka odluči za mrest ona polaže ikru, koju mužjak oplođuje. Posle mresta par treba izvaditi iz mrestilišnog akvarijuma. Ikra je sitna i providna i odmah tone. Inkubacija ikre traje 2 do 3 dana, i za to vreme akvarijum treba da je zamračen. Ako temperaturu podignete na 26 C, inkubacija traje samo 24 časa.
Posle toga još dan dva ostaju nepokretni i zalepljeni na staklu akvarijuma, jer imaju žumančanu kesicu iz koje se hrane. Prva hrana za mlađ je infuzorija, pa artemija, a kasnije usitnjena suva hrana za ribice. Može se koristiti i žumance tvrdo kuvanog jajeta.
Zebrice smatraju idealnom ribom za početnike. Ako želite da mrestite ikrašice, ovo su prave ribice za vas. Postoji veliki broj varijeteta zebrica. Neke od njih su dobijene genetskom modifikacijom, pa mogu da ispoljavaju crvenu, zelenu ili žutu fluorescentnu obojenost. Postoje i varijeteti zlatne boje, zatim zebrice sa tačkicama nalik leopardu, kao i albino forma ove ribice. Varijetet sa tačkicama ili leopard zebrice se ponekad označavaju kao zasebna vrsta po imenu Danio frankei.

PREUZET TEKST IZ ZOV-a
avatar
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 47
Lokacija : Srbija

Pogledaj profil korisnika http://ptice.forumotion.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu