ANCISTRUS RIBICA

Ići dole

ANCISTRUS RIBICA

Počalji  Administrator taj Uto Apr 05, 2011 6:11 amAncistrus je rod slatkovodnih riba, od kojih su sve poznate kao ancistrusi. Porijeklom su iz rijeke Amazon i njenih pritoka. Česta je riba u akvaristici, a najraširenija vrsta u akvarijima je Ancistrus dolichopterus.

Izgled i osobine

Ancistrusi su tipični predstavnici porodice Loricariidae; odlikuju se vertikalno spljoštenim tijelom i ustima koje igraju ulogu sisaljke. Sisaljka služi za struganje algi i mikroorganizama sa kamenja, te opiranje jakoj vodenoj struji. Od ostalih članova podporodice Ancistrini razlikuju se kraćim i širim tijelom, te širom glavom. Karakteristično obilježje mužjaka predstavljaju "brkovi" sa gornje strane glave, koji su kod ženki uglavnom odsutni ili vrlo mali. Nije sigurno za šta ti brčići služe. Pretpostavlja se da imitiraju larve koje mužjak čuva, te da ženke u mužjacima sa velikim i razgranatim brkovima vide dobre očeve svog potomstva.
Boja gornje strane tijela je tamnosmeđa, a prošarana je žutim tačkicama. Donja strana je žućkasta ili svijetlija nijansa boje tijela. Ancistrusi su poznati po svojoj sposobnosti da prežive u vodi sa malim količinama kisika, zahvaljujući modifikovanom stomaku preko kojeg dišu.
Ribe ovoga roda su uglavnom miroljubive i podesne za društvene akvarijume, ali spolno zreli mužjaci mogu biti agresivni prema ostalim ancistrusima oba spola. Mužjacui narastu do 15 cm, ženke do 12 cm.

U akvarijumu

Među akvaristima su popularne upravo zbog svoje ishrane - cijenjeni su algojedi i vrlo korisni u suzbijanju zelenih algi u akvarijumima. Iako su porijeklom iz bistrih tropskih voda Južne Amerike, ancistrusi su vrlo otporne ribe i preživjet će u raznim nepogodnim uslovima.
Temperatura vode koja im najbolje odgovara kreće se od 23 do 27°C, a životni vijek doseže i 12 godina. U normalnim akvarijumskim uslovima ancistruse nije potrebno posebno hraniti, budući da se njihova ishrana sastoji od algi i ostataka riblje hrane. U trgovinama se mogu kupiti prilagođene tonuće tablete spiruline za ancistruse, koje će oni rado sisati. U nedostatku algi može im se dati kuhana blitva, grašak (bez kožice), spanjak, zelena salata (također kuhana), krastavac i ostalo povrće. Ancistrusi kojima nedostaje biljna hrana okrenut će se bušenju listova širokolisnih biljaka.
Ancistrusi su noćne ribe koje dan provode u pećinama, koje im treba obezbijediti i u akvarijumu. Pored pećina, u akvarijumu sa ancistrusima je poželjno imati i granu ili panj, koja će im pružiti potrebnu celulozu.

Razmnožavanje

Mužjak će očistiti pećinu i u nju privući ženku. Nakon mrijesta ženka napušta pećinu i dalje ne igra nikakvu ulogu u podizanju mlađi. Mužjak će čistiti jaja i odstranjivati neoplođenu i pljesnjivu ikru, te perajima poticati cirkulaciju i aeraciju vode oko ikre. Za ovo vrijeme mužjak ne napušta pećinu i ne hrani se. Jaja će se izleći za 3-4 dana, a mužjak će mlađ čuvati prvih 7-10 dana nakon izleganja. Mlađ prve dane provodi zaljepljeno za strop i zidove pećine, hraneći se sadržajem svoje žumanjčane kesice. Mladi ancistrusi izlaze iz pećine u potragu za algama nakon proplivavanja, kada istroše svoje žumanjčane kesice. Tada se mogu hraniti tabletama spiruline.

PREUZETO SA:http://sh.wikipedia.org
avatar
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 47
Lokacija : Srbija

Pogledaj profil korisnika http://ptice.forumotion.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu