PTICA KOS-(Turdus merula)

Ići dole

PTICA KOS-(Turdus merula)

Počalji  Administrator taj Ned Apr 03, 2011 3:34 am
O p s t i o p i s:

Kos je ptica koja moze biti dugacka od 23 do 29 santimetara. a njena masa varira od 80 do 125 grama.Zenka kosa je uglavnom smedje boje stim sto joj je trbuh svetliji i pun sitnih pega.Ima tanke noge sa cetiri prsta na prstima se nalaze sitne kandze.Odrasli muzjak kosa je potpuno crne boje a noge su mu crnosmedje .Ima dugacak zutocrveni kljun.Mladi ptici su veoma slicni zenki,smedje su i svetlo smedje boje.

R a s p r o s t r a nj e n o s t:

Kos je rasprostranjen skoro u svim delovima Ecrope a moze se naci i u Aziji,Africi kao i u Australiji.Tokom zime dolazi do masovnih migracija iz Skandinavije,Baltickih zemalja,Nemacke kao i Rusije.

S t a n i s t e:

Kos najcesce naseljava sume i livade,voli vlazna mesta.Gnezdo od blata grancica i suve trave gradi se najcesce na drvetu ili u zbunju i to uglavnom od strane zenke.Muzjak ponekad pomaze pri sakupljanju materijala.Kos se dobro adaptira na prisustvo ljudi,tako da je cest gost u bastama.

I s h r a n a:

Kos je svastojed.Najvise se hrani insektima,narocito glistama koje kljunom izvlaci iz zemlje mada jede i razne semenke i kostunicavo voce.Zimi se uglavnom hrani sitnim bobicama i semenkama koje ostaju na granama.

R a z m n o z a v a nj e:

Sezona razmnozavanja traje od marta do juna.Zenka kosa gradi gnezdo u koje snese od 3-7 jaja na kojima ce lezati oko 17 dana.Pri tome muzjak je stalno uz nju.Par ima dva ili tri nasada godisnje.

O d r a s t a nj e:

Nakon izleganja mladi ptici u gnezdu provode oko dve nedelje gde ih hrane i brinu o njima roditelji.Cak i kada osnaze i izadju iz gnezda,oba roditelja jos neko vreme brinu o njima.Moze se desiti da zenka kosa odmah snese nova jaja pa u tom slucaju muzjak brine o pticima dok ne postanu potpuno samostalni.

N e p r i j a t e lj i:

Prirodni neprijatelji kosa su macke i lisice,koje vrebaju svaku priliku da im ukradu jaja iz gnezda ili mlade ptice,kao i ptice grabljivice.

P e s m a:

Kos je lako prepoznatljiv po svom snaznom glasu i pesmi koju ljudi cesto mogu cuti u svojim bastama.Smatra se jednako lepom a mozda i lepsom od pesme slavuja.

Tekst je preuzet iz knjige Ptice Srbije i podrucja od medjunarodnog znacaja
avatar
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 47
Lokacija : Srbija

Pogledaj profil korisnika http://ptice.forumotion.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu