AMAZONKA (Poecilocharax weitzmani GERY)

Ići dole

AMAZONKA (Poecilocharax weitzmani GERY)

Počalji  Administrator taj Čet Apr 07, 2011 7:19 pm


Samo četiri centimetra duga, ali izvanredno obojena tetra Poecilocharax weitzmani, na svetsko tržište stiže iz Južne Amerike uglavnom kao slučajan ulov. Kod nas još nije uvezena, što je prava šteta, jer je i specifična i neobičnog izgleda.

LIČNA KARTA RIBE

Naučno ime: Poecilocharax weitzmani GERY, 1965, porodica Crenuchidae
Stanište: Južna Amerika: basen Amazona, gornji tokovi reke Orinoko i Rio Negro.
Opis: Peraja mužjaka su duga i špicasta, oivičena crvenom bojom; usta su upadljivo široka i velika, postavljena pod uglom od oko 60 stepeni; dugo vretenasto telo ima sa
leđne strane četiri vododravne pruge: najpre maslinastozelenu, potom crvenu, zatim svetložutu i konačno indigoplavu, poprskanu sitnim bisrenim tačama; trbuh je ružičaste ili ljubičastocrvene boje.
Polni dimorfizam: Ženke imaju bleđe boje, kraća peraja i punije stomake.
Osobine: Miroljubiva, vrlo zahtevna jatna riba, povučena i stidljiva ako se gaji sa većim i bržim ribama. Najbolje se slaže sa drugim manjim tetrama, recimo neonkama. Akvarijum: 40-60 litara za jato od desetak ribica; gusto zasađen; površinske biljke i zakloni u vidu kamenih ploča i komada drveta; tamnija podloga; svetlo umerene jačine.
Voda: Neprekidno filtriranje preko treseta, pH oko 6, tvrdoća do 8 dGH, temperatura oko 26 stepeni C. Pošto se ove rebe retko gaje u akvarijumu, a još nisu masovno razmnožene, ne mogu opstati u tvrdoj vodi bazne reakcije, kakvoj se još nisu prilagodile. Dva puta mesečno treba zameniti jednu trećinu vode (dodavanjem demineralizovane). Preporučuje se i povremeno ubacivanje vode bogate mineralima, ali u tome ne treba preterivati.
Mrest: Nedovoljno opisan. Pouzdano se zna da se o ikri brine mužjak!
Hrana: larve komaraca, dafnija, ciklopsi, artemija, sve vrste crvića, pogotovo tubifeks; suva hrana samo u krajnjoj nuždi.

IZVOR TEKSTA:Casopis Novosti ZOV
avatar
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 47
Lokacija : Srbija

Pogledaj profil korisnika http://ptice.forumotion.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu