ZIVORODNE STUKICE

Ići dole

ZIVORODNE STUKICE

Počalji  Administrator taj Čet Apr 07, 2011 6:34 pmŽivorodne štukice
DVE VRSTE IZ ISTE PORODICE U SVETU POPULARNIH, A KOD NAS VEOMA RETKIH RIBICA

Pri pominjanju ribica živorotki uglavnom se misli na gupije, platije, molije i mačonosce, dakle one iz porodice Poeciliidae (pecilide), koje žive na američkim kontinentima. Manje poznate vrste tih ribica (ne polažu jajašca) žive u tropskim područjima Azije i zbog štukolikog oblika tela i glave zovu ih živorodnim štukicama. Ne treba ih mešati sa sličnom Belonesox belizanus, koja je pecilid iz Srednje Amerike. Šteta što se naši akvaristi teško odlučuju da gaje ove ribice, koje su u svetu vrlo popularne, pa su veoma retke na našem tržištu.

Karakteristike
Malajska polukljunašica Dermogenys pusillus (VAN HASSELT, 1823.) živi u slanim i poluslanim vodama Malajskog poluostrva, Tajlanda, Jave, Sumatre, Kalimantana i Singapura. Njeno veoma dugačko, vretenasto telo skoro je bezbojno, sa sedefastim odsjajem. Donja vilica dvostruko je duža od gornje i obe formiraju dug i špicast ,,kljun“ (otuda ime polukljunašica). Oči su joj krupne i podsećaju na crno-belo dugme. Leđno i podrepno peraje, sa narandžastim ili crvenim paležima, pomereni su daleko pozadi i zauzimaju poslednju četvrtinu tela. Repno peraje mužjaka ima strelast oblik.
Ženke su duge 7 cm, a mužjaci ne prelaze 5, 5 cm i imaju tzv. andropodijum (polni organ smešten ispred podrepnog peraja), nastao spajanjem zraka podrepnog peraja. Slabije su pokretni od gonopodijuma američkih živorotki.

Razmnožavanje
Nažalost, polukjlunašice se retko uspešno razmnožavaju u kućnim akvarijumima, i to je jedan od razloga njihove nepopularnosti. Ženke rađaju između 10 i 20 neobično krupnih ribica (dugih oko 7 mm). Sukcesivno razmnožavanje traje od 35 do 60 dana, pa mlađ odmah treba svrstati po veličini u posebne akvarijume; u protivnom, starije ribice će pojesti svoju braću i sestre. ,,Kljun“ se potpuno razvija u četvrtoj ili petoj nedelji života.

Podvrsta
Kad je reč o drugoj vrsti ribica iz iste porodice, primećuju se neznatne razlike koje se tiču veličine i detalja. Nomorhamphus liemi liemi (Vogt, 1978) obitava u Južnom Sulavesiju (na Celebesu). Telo mužjaka je boje bele kafe ili maslinastozeleno, dok su ženke blede i gotovo neugledne. Na donjoj vilici mužjaci imaju kožni izraštaj tamnoplave boje koji je povijen unazad, poput drške kišobrana, i deluje neprirodno. Njegova uloga verovatno je da nadraži polni otvor ženke jer je andropodijum kraći i manje pokretljiv od gonopodijuma pecilida, pa su šanse da se ženka oplodi manje. Peraja su narandžasta ili jarkocrvena, s tamnim obrubom. Leđno i podrepno peraje mužjaka imaju sedefastoplav odsjaj, a grudna su naročito široka: budući da su uzdignuta i raširena, podsećaju na leptirova krila. Podvrsta N. liemi snijdersi ima crna peraja.

Uslovi
Ovo su živahne ribice koje žive u malim jatima tik uz površinu vode. Vrlo su proždrljive (odrasla ženka koja nosi mlade može pojesti i do četrdeset drozofila). Ne treba ih držati s tetrama, zebricama, danijima, ribicama koje će joj pred nosom uzeti hranu s površine vode. I ova vrsta je miroljubiva prema drugim žiteljima akvarijuma. Ženke (9 cm) su duže od mužjaka (6 cm) koji su međusobno veoma svadljivi.
Akvarijum za mlađ mora da ima dosta mesta za skrivanje, kao i rešetku na dnu (ne preporučuje se smeštanje ženke u kotilicu). Gestacioni period traje od 6 do 8 nedelja, pa već krajem pete nedelje treba izdvojiti skotne ženke. Najčešće se rađa desetak ribica. Njih što pre treba odvojiti od majke i gajiti u posebnim akvarijumima - jaslicama.

Akvarijum
Obe vrste štukica treba držati u dobro pokrivenim akvarijumima. Kad je reč o malajskim polukljunašicama, zapremina akvarijuma mora biti najmanje 40 litara (za mužjaka i dve, tri ženke), a nivo vode ne viši od 20 cm. Za drugu vrstu štukice zapremina akvarijuma treba da bude najmanje 60 litara (za mužjaka i dve, tri ženke), a nivo vode do 30 cm. Poželjno je zasaditi dosta biljaka, naročito površinskih (Riccia, Cabomba, Myriophyllum...) Ove ribice bolje je gajiti u zasebnom (vrsnom) akvarijumu jer im smetaju halapljivi sustanari zbog kojih ne mogu da dođu do hrane. .
Živorodne štukice traže veoma bistru i dobro aerisanu vodu slabe turbulencije. Malajske polukljunašice vole meku vodu (oko 10 dGH, omekšanu kišnicom ili demineralizovanom vodom) i neutralne reakcije (pH 7). Drugoj vrsti takođe prija meka voda (5-12 dGH), pH 7-7,5, u koju se po potrebi dodaje gvožđe. Temperaturne vrednosti vode za polukljunašice su od 24 – 28 stepeni C, dok drugoj vrsti više prija voda ne toplija od 25 stepeni Celzijusovih. Ako nisu naviknute na slatku vodu, treba dodati 1 do 2 kašičice morske soli na 10 litara vode.
Ukoliko želite da razmnožavate N. liemi liemi, neophodno je da voda u kojoj će biti mlađ bude meka (do 5 dGH) i blago kisela (do 6,5 pH)

Ishrana
Iako su ove ribice miroljubive prema drugim žiteljima akvarijuma, to se ne odnosi na ratoborne mužjake koji su i prema ženkama vrlo nasrtljivi, pa su primorane da potraže spas iskakanjem iz akvarijuma! Hranu uzimaju gotovo isključivo s površine vode, strpljivo čekajući u zasedi, skriveni među listićima plutajućeg bilja. Mlađ obe vrste u početku se hrani artemijom, a kasnije dafnijom i ciklopsima. Odrasle ribice prihvataju raznovrsnu sporotonuću suvu hranu, ali kad je reč o N. liemi liemi, prioritet treba dati živoj hrani, naročito drozofilama i larvama komaraca.

IZVOR TEKSTA:Casopis Novosti ZOV
avatar
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 47
Lokacija : Srbija

Pogledaj profil korisnika http://ptice.forumotion.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu