HIGO ŠABO (Japanska kokoš)

Ići dole

HIGO ŠABO (Japanska kokoš)

Počalji  Administrator taj Čet Apr 07, 2011 10:26 amKoke sa nezgrapnom glavom

Među neobičnim varijetetima i tipovima japanske šabo živine su darume i taikani. Forma tela im deluje nerealno, nalik nekoj neprirodnoj montaži. Pripadaju higo šaboima. Naziv im potiče od starog imena za region na jugu Japana, koji se sada naziva Kumamoto i nalazi se u centralnom delu ostrva Kjušu. Zato se i šaboi daruma i taikan nazivaju higo šaboima. Njihova naizgled nemoguća forma, postignuta je ponajviše zahvaljujući odgajivačima iz oblasti Kumamoto.
Selekcija
Prosto je neshvatljivo šta je pri selekciji higo šaboa korišćeno da bi se na tako majušnom telu, kakvo imaju daruma i taikan `nasadila` masivna glava, enormno velika kresta i jak, debeo vrat. To je posebno izraženo kod soja darume, gde vrat, glava i kresta imaju veličinu kakva pripada nekoj veoma krupnoj rasi živine. Imaju i veoma kratke, gotovo neuočljive noge. Za razliku od svih vrsta šaboa, darume imaju i veoma kratak, maleni rep, što još više doprinosi vizuelnom kontrastu enormno velike glave na tako malom telu. Sve to je postignuto dugom i čudnom selekcijom.
Dužina daruma od kreste do repa je jedva 20 – 23 cm. Tradicionalno su odgajani u čisto crnoj boji, a takvi i sada dominiraju. Poslednjih godina ima i čisto belih. Kombinovanjem crnih i belih dobijeni su daruma šaboi u plavoj (sivoj) boji. Retki su veoma i u samom Japanu, osim u oblasti Kumamoto. Čiste linije daruma šaboa poseduju i malobrojni nemački odgajivači.

Karakteristike
Taikan šaboi su drugačijeg temperamenta od daruma, koji su veoma mirni i slabo pokretni. Ovi su mnogo živahniji i pokretljiviji. Tako je i kada se (u)porede sa “klasičnim” šaboima. Njih, takođe, odlikuje veoma velika glava i kresta. Vrat im je nešto manje masivan nego u daruma šaboa. Rep im je dug, kod petla visoko nošen, padajućih srpastih pera kao, uostalom, i kod svih ostalih šaboa. Zato su oni i nešto duži od daruma. Mereno od kreste do kraja repa, imaju oko 27 cm.
Odgajaju se u čisto beloj boji, a mnogo češće u beloj sa crnim trakama na vratu, krajevima krila i repu - tzv. svetloj boji. Njihovo odgajanje vezano je, takođe, za oblast Kumamota. Veoma su retki u ostalim delovima Japana, a u Evropi ih ima veoma malo.

IZVOR TEKSTA:Časopis Novosti ZOV
avatar
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 47
Lokacija : Srbija

Pogledaj profil korisnika http://ptice.forumotion.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu