ALGAR (Otocinclus affinis)

Ići dole

ALGAR (Otocinclus affinis)

Počalji  Administrator taj Čet Apr 07, 2011 10:04 amRIBE KOJE JEDU ALGE

Ovo je miroljubiva riba malih dimenzija


Alge su redovna pojava u akvarijumima, pa na internet forumima ima mnogo pitanja kako izaći na kraj sa ovom napasti. Da biste njihovu pojavu sveli na razumnu meru treba redovno održavati higijenu u akvarijumu, i postaviti pravilno osvetljenje (ni prejako ni preslabo).
Dobro je prilikom formiranje akvarijuma obavezno naseliti i neku od riba koje vole da jedu alge, takozvane algare. Ovo je prirodni način održavanja algi na razumnom nivou. Ovom prilikom ćemo opisati jednu od ribica koja nije toliko česta kao drugi algari, a poznata je pod nazivom Otocinclus affinis.
Ovaj algar pripada familiji Loricariidae, a obitava u brzotekućim rekama sa prohladnom vodom koja je bogata kiseonikom.
Nije velika ribica i može da naraste tri do pet centimetara i da poživi do pet godina. Ima izduženo vretenasto telo. Usni aparat je u vidu sisaljke, kojom se priljubi za površinu lista ili neku drugu površinu (staklo, kamen).
Ove ribice treba držati tamo gde ima puno biljaka, pa su pogodne za holandske akvarijume. Zapremina akvarijuma treba da bude bar 70 litara. Odgovara im temperatura vode od 22 do 25 stepeni C i pH od 5-7.5. Filtracija treba da bude jaka, zbog potrebe da voda bude bogata kiseonikom, i treba nedeljno menjati oko trećinu vode u akvarijumu. U akvarijumu treba da bude i dekoracije u vidu korenja i kamenja, prikladno ukomponovanih da predstavljaju prirodne zaklone. Možete ih držati sa drugim malim mirnim ribicama, kao što su neonke, tetre i druge. Ne preporučuje se držanje sa ciklidima i drugim algarima.
Otocinclusi obožavaju da jedu alge sa listova biljaka, tako da gotovo ne obraćaju pažnju na hranu koju im dajete.
U akvarijumu od 100 litara možete držati četiri do šest ovih ribica.
Akvaristi su nezadovoljni pojavom algi, jer narušavaju lepotu samog akvarijuma. Nabavkom algara pri formiranju akvarijuma, obezbedićete vredne radnike koji će održavati njegovu lepotu i braniti ga od algi.

IZVOR TEKSTA:Časopis Novosti ZOV
avatar
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 47
Lokacija : Srbija

Pogledaj profil korisnika http://ptice.forumotion.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu