LOV SRNDAĆA

Ići dole

LOV SRNDAĆA

Počalji  Administrator taj Čet Apr 07, 2011 9:57 am

Vrhunski doživljaj - Lov srndaća

Loviti srndaća vrhunski je doživljaj za svakog lovca. Oprezne rogonje nisu nimalo lak plen, a koliko je veštine, truda, upornosti, spretnosti i lovačke sreće potrebno za osvajanje željenog trofeja, opisaćemo u narednim redovima.

Početak sezone
Novu sezonu simbolizovao je i prvi dan maja, međutim, od prošle godine, prateći evropske trendove i naši lovci srndaća mogu loviti od druge polovine aprila. Ipak, u većini lovišta termini su zauzeti, sve je više stranaca, Španaca posebno, a broj grla za odstrel nedovoljan za sve zainteresovane. Ukoliko imate šansu ili rezervisan termin u nekom domaćem lovištu na samom početku sezone, pravi ste srećnik i zato takvu priliku ne smete propustiti.
Uvek me je fasciniralo prolećno buđenje prirode. Posebno sredinom aprila. Rosna i još uvek hladna jutra, blage izmaglice protkane suncem i čistim plavim nebom, siguran korak po pšenici koja se blago talasa pod prolećnim povetarcem, svadbena pesma mužjaka ševe u uzletu, šepurenje prelepih petlova i jurnjave zečeva.
Tu su negde i srndaći. Još uvek imaju zimsku dlaku, poneko grlo ima naznaku da je početak menjanja tu na pragu. Onim najstarijima rogovlje blista u punom sjaju.
Lako se prepoznaju. Obično su sami na svojoj teritoriji, izdvojeni iz krda sa kojim su bili te zime. Mada nije redak slučaj ni da budu sa jednom ili dve srne ili da povremeno priđu krdu.

Taktika lova
Većina naših lovaca srndaća lovi u Vojvodini. Lov u pobrđu ili planima Srbije zaslužuje poseban tekst, a i samo otvaranje lova na srndaća u većini lovišta počinje početkom ili sredinom maja. Beskrajne ravnice obično imaju lepu brojnost srneće divljači. Međutim, uvek nedostaje zaklona, vegetacija oskudna, divljač uglavnom mirna, ali i vidi na daleko.

Čeka
Lov sa čeke je vrlo efikasan. Dobar vodič tačno zna kretanje divljači i uspeh je manje više zagarantovan na određenom lokalitetu. Lično, ne volim previše čeku i statičnost. Možda kad ostarim. Ovako, prepustio bih to iskusnijim kolegama, mada tu velike nauke i uzbuđenja nema – kada se uoči grlo ili je za odstrel ili nije i ili je daleko ili će prići dovoljno blizu, ostalo je stvar lovčeve spretnosti.

Terensko vozilo
U većini ravničarskih lovišta, terensko vozilo je neophodno. Međutim, svaki pravi lovac pitaće se ima li tu ikakve lovačke draži voziti se i pucati unaokolo sa krova ili još gore kroz prozor? Što inače zakon zabranjuje.
Opravdano je u dva slučaja – kada imate veliko lovište koje se ne može tek tako proći za kratko vreme i kada izađete iz vozila i prikradate se srndaću, pa makar i 100 metara. Ili ako imate lovca turistu dubokog džepa koji želi što više trofeja, a kratko ostaje kod vas. Ipak, to grlo koje puno vredi, kome je trebalo dosta vremena da dostigne trofejnu vrednost i koje se teško čuva može stradati i u saobraćaju ili jednostavno nestati čim vegetacija još malo nabuja ili je negde u graničnom pojasu sa ’agilnim’komšijama i tu mnogo kalkulacije nema. Ako ste vodič i imate manje iskusnog lovca, bar mu prebacite prsluk ili jaknu na krov i opomenite ga kako da puca, jer kada bi presabirali priče iz limarskih radionica, našao bi se tu poveći broj probušenih krovova koje su ’majstori’’ upucali od silnog uzbuđenja zbog veličine
rogovlja i sopstvenog neiskustva i neznanja.

IZVOR TEKSTA:Časopis Novosti ZOV
avatar
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 47
Lokacija : Srbija

Pogledaj profil korisnika http://ptice.forumotion.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu