STRES KOD MAČAKA

Ići dole

STRES KOD MAČAKA

Počalji  Administrator taj Čet Apr 07, 2011 7:37 am


Najčešći simptomi

Ako umiljata, pitoma mačka odjednom postane nervozna i počne da reaguje na neočekivan način, najverovatnije je pod nekim stresom. Kad su u pitanju one mačke koje su i inače stidljive, plašljive i povučene, onda to nije baš tako lako primetiti, jer se manifestuje na način koji je sličan njihovom uobičajenom ponašanju: skrivaju se, dugo ostaju nepomične na jednom mestu, u jednom istom položaju.

Kad dožive neki stres, mačke se bore protiv njega na razne načine, u zavisnosti od svoje ličnosti. Slično kao i kod ljudi, one koje su introvertne, povučene, pokazuju simptome straha i opsesivnog ponašanja, dok se kod ekstrovertnih mačaka češće ispoljava histerično, asocijalno ili autodestruktivno ponašanje.


Neuobičajeno ponašanje
Potrebno je, da, ukoliko je moguće, utvrdite uzrok stresa, a to mogu biti, na primer, neke promene u kući, dolazak bebe, dolazak nekog novog člana domaćinstva na duže vreme, uzimanje još jednog kućnog ljubimca (bilo da je mačka, pas, ptica...), neka nova i neuobičajena događanja van kuće koja mačka čuje i vidi.

Kod mačaka se, kad su pod stresom, u najvećem broju slučajeva ispoljavaju sledeći oblici ponašanja:
- Problemi sa upotrebom posude za pesak (obavljanje fizioloških potreba van za to predviđene posude)
- Obeležavanje teritorije grebanjem, grickanjem, čak i time što prskaju tečnost neugodnog mirisa
- Preterano lizanje krzna i samopovređivanje
- Nepomičnost (depresivno ponašanje) i sakrivanje
- Agresivnost preusmerena na ukućane ili na drugog kućnog ljubimca, ako postoji
- Preterano mjaukanje
- Gubitak apetita
- Uznemirenost, koja se ispoljava tako kao da mačka stalno negde traži sebi mesto, a ne može da ga nađe

Svi ovi oblici ponašanja mogu biti i simptomi nekih bolesti, pa ako kod mačke primetite da je odjednom počela da se ponaša na neki od ovih načina, treba odmah da se obratite veterinaru da bi utvrdio da li je u pitanju neka bolest i, ako jeste, propisao odgovarajuće lečenje.


Mogući uzroci
Jedan od najčešćih oblika ponašanja izazvanih stresom je da mačka prestaje da uredno koristi svoju posudu za posip. Naime, kod mačke je bešika organ preko koga se stres najčešće manifestuje. Izvor stresa koji dovodi do takvog ponašanja može biti pre svega sama posuda za posip: suviše prljava (čistite je nedovoljno redovno), posip koji ima određen miris, neprijatan za vašu mačku, suviše skrivena posuda – mačke ne vole da posuda bude na vidnom mestu, ali ne vole ni da bude preterano sakrivena). U tom slučaju, mačka će početi da mokri i da izbacuje izmet van posude, u neposrednoj blizini posude, ili čak na nekim potpuno neočekivanim mestima, bilo gde u kući.

Otklonite prvo te eventualne uzroke, pa ako nije u pitanju ništa od toga, morate tragati za drugim uzrocima. Ako se mačka oseća teritorijalno ugrožena zbog toga što vidi kroz prozor druge mačke, pse, ptice, može se dogoditi da počne da prska tečnošću neugodnog mirisa prozore, vrata, zavese ili neka druga isturena mesta u prostoriji u kojoj se nalazi prozor kroz koji vidi ono zbog čega se oseća teritorijalno ugroženom. Taj problem ćete, ako se javlja samo u jednoj prostoriji, relativno lako rešiti na taj način što ćete mački onemogućiti da gleda kroz prozor.

U slučaju da imate dve ili tri mačke, one se mogu osetiti ugroženim zbog toga što dele posudu sa posipom sa drugim mačkama. Najjednostavnije rešenje je da svaka mačka dobije svoju posudu za posip.

Ako mačka počne da mokri pred ukućanima ili u krevete, po nameštaju, po odeći ukućana, to je očiti znak da ima neki ozbiljan zdravstveni problem, ili je pod velikim stresom zbog nečega čemu je izložena. Treba se odmah posavetovati sa veterinarom, da bi se otklonila sumnja na neku bolest. Ukoliko nije u pitanju nikakva bolest, reč je o stresu. Kad je takvo ponašanje usmereno samo na jednu osobu, očito je da mačka ima nešto protiv te osobe. Problem se vrlo često može jednostavno rešiti na taj način što će upravo ta osoba davati mački hranu i vodu i preuzeti na sebe brigu o tome da se sa mačkom igra i da je mazi. Dobro je i, na neko vreme, pažljivo sklanjati odeću te osobe. Ukoliko se mačka u svim situacijama ponaša tako, morate pokušati da otkrijete razlog koji je izazvao stres.

U nekim ekstremnim slučajevima stresnog ponašanja, veterinar može, posle brižljivog uvida u stanje i ponašanje mačke, prepisati i neki od sedativa, odnosno lekova za umirenje.


Časopis Novosti ZOV
avatar
Administrator
Admin

Broj poruka : 166
Datum upisa : 02.03.2011
Godina : 47
Lokacija : Srbija

Pogledaj profil korisnika http://ptice.forumotion.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu